Erişilebilirlik

Irak'ta 'Şii Rehineler' Çelişkisi


Iraklı yetkililer, başkent Bağdat’ın güneyindeki Madaen’de Şii aileleri rehine alan Sünni militanların bulundukları yerde kuşatıldığını açıkladı.

Amerikan askerlerinin desteğinde dün gece başlatılan kuşatma operasyonuyla ilgili çelişkili haberler alınıyor. Iraklı yetkililer daha önce rehin alınan 15 Şii ailenin kurtarıldığını açıklamıştı. Ancak Geçici İçişleri Bakanı Kasım Davud daha sonra yaptığı açıklamada rehinelerin kurtarılmadığını söyledi. Amerikan ordusu ise operasyon konusunda açıklama yapmadı.

Sünni militanlar, Şiilerin bölgeyi terk etmemesi durumunda, rehineleri öldüreceklerini duyurmuştu.

Geçici Başbakan İyad Allawi, rehine krizinden El Kaide bağlantılı militanları sorumlu tuttu. Ancak İslamcı bir Internet sitesinde, rehine krizinin, bölgede operasyon düzenlemek isteyen hükümet tarafından planlandığı iddia edildi.

Bu arada Ramadi yakınlarından düzenlenen havan topu saldırısında 3 Amerikalı askerin öldüğü, yedisinin ise yaralandığı bildirildi.

Dün Bağdat havaalanı yolunda seyahat eden bir konvoya girişilen bombalı intihar saldırısında ölen üç kişiden birininse, Amerikalı yardım görevlisi Marla Ruzicka olduğu açıklandı.
XS
SM
MD
LG