Erişilebilirlik

IMF-Dünya Bankası Toplantıları Sona Erdi


Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’na üye ülkelerin yetkilileri Washington’daki toplantılarını dün tamamladı.

Yetkililer yoksul ülkelerin borçlarının silinmesi konusunda az da olsa ilerleme sağlandığını belirtti. Maliye Bakanları ve Merkez bankası yöneticileri borçların silinmesi konusunda anlaşırken, bu hedefe nasıl ulaşılacağı konusunda Amerika ile İngiltere arasında çıkan anlaşmazlık giderilemedi. İngiltere’nin desteklediği plana göre, borçların silinebilmesi için İMF’nin altın stokunun bir bölümünün satılması öngörülüyor. Amerika, buna karşı çıkıyor. Bu görüş ayrılığının İskoçya’da Temmuz ayında yapılacak liderler zirvesinde giderilmesi bekleniyor.

Güney Afrika Maliye Bakanı Trevor Manuel, zengin ülkelerden yoksul ülkelere olan kaynak akışını arttırmalarını istedi. Manuel, Birleşmiş Milletler’in kalkınma hedefleri arasında bulunan dünya çapında yoksulluğu 10 yıl içerisinde yarı yarıya azaltma hedefinin daha fazla yatırım yapılmaması durumunda gerçekleşemeyeceğini söyledi.

Dünya Bankası ve IMF’nin yarı yıl toplantıları her yıl bu zamanlarda Washington’da düzenleniyor. Toplantılara üye ülkelerin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları katılıyor. IMF yetkilileri, petrol fiyatlarında yaşanan krize rağmen, ekonomik büyümenin bu yıl da süreceği tahmininde bulundu.

XS
SM
MD
LG