Erişilebilirlik

BM Derviş'in Başkanlığına Olumlu Bakıyor


Ocak ayında Genel Sekreter Kofi Annan, kendi Özel Kalem Müdürlüğüne getirilen Mark Malloch Brown’dan boşalan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı başkanlığı için, üye 191 ülkeye bir mektup yazarak aday göstermelerini istemişti. Mart’ta biten aday gösterme süresinin ardından 13 ülke Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı başkanlığına talip oldu. Bunlardan biri de CHP milletvekili Kemal Derviş’ti.

Genel Sekreter Kofi Annan’ın yaptığı ilk elemeyle adayların sayısı altıya indirildi. Ardından bu altı aday arasından üç aday seçildi. Bu son üçe giren adaylar arasında yine Kemal Derviş'in de ismi var.

Bu noktadan sonra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan bizzat üç adayla görüşecek ve ardından nihai kararını verecek. Bu sürecin birkaç gün içinde tamamlanması bekleniyor.

Kalkınma programı başkanlığı için Kemal Derviş'le birlikte son üçe kalan diğer isimlerse Norveç ve Japonya'dan.

Ekonomik gücünden dolayı Japonya’nın adayı Kaoru İshikawa’nın diğer adayları en fazla zorlayacağı söyleniyor. Ancak siyasi çevreler, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının Dünya Bankası’yla ortak çalıştığını hatırlatarak, Kemal Derviş’in 1978 yılında başlayan ve 2001 yılına kadar süren 23 yıllık Dünya Bankası’ndaki tecrübesinden dolayı şansının yüksek olduğu söyleniyor.

BM Kalkınma Programı örgütün en geniş ofislerinden birisi ve amacı gelişmekte olan ülkelerde yabancı yardımların etkili bir biçimde kalkınmada kullanılmasını sağlamak. Ayrıca yıllık olarak Küresel İnsani Gelişme Raporunu yayımlayarak, kalkınma konusundaki ilerlemeleri takip etmek.

166 ülkede faaliyet gösteren, Programın başkanının göreviyse aday ülkelere kalkınma konusunda bilgi, kaynak ve deneyim sağlamak, ayrıca BM içinde diğer ofisler arasında kalkınma konusunda koordinasyonu gerçekleştirmek.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanlığı için, siyasi deneyim, kaynak kullanımına dair tecrübe, kalkınma sorunları konusunda bilgi ve daha önce uluslararası kuruluşlarda çalışmış olma gibi kriterler aranıyor.

Genel Sekreter Kofi Annan tarafından belirlenen ismin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından da onaylanması gerekiyor.

XS
SM
MD
LG