Erişilebilirlik

15 Nisan 2005: AB Anayasası'yla İlgili Tartışmalar Dikkat Çekiyor


Christian Science Monitor, Avrupa Birliği anayasasıyla ilgili tartışmaları mercek altına alıyor. Başta Fransa, Hollanda ve İngiltere olmak üzere, üye ülkelerin kamuoylarında anayasaya karşı şüpheci bir eğilimin öne çıktığını vurgulayan gazete, anayasanın içeriğinin iyi anlatılamadığını savunuyor:

"Yeni anayasayı kabul ettirmek için her ülkenin kendi kaygılarına ilişkin mesajlar öne çıkarılabilir. Fransa’da daha güçlü bir Avrupa Birliği’nin Amerika’ya karşı denge unsuru olacağı, İngiltere’de iyi işleyene bir birliğin vergi politikaları gibi önemli konularda ulusal egemenlikten vazgeçilmesi anlamına gelmediği, Hollanda’da ise anayasaya 'Evet' demenin teröre karşı sınırların daha iyi korunmasına katkıda bulunacağı anlatılabilir. Avrupa Birliği, geçen yüzyılda büyük acılara yol açan saldırgan milliyetçiliğe karşı büyük başarılar sağladı. Diğer ülkelerin de katılmak istediği bir klüp haline geldi. Anayasa, bu tarihi deneyin bir sonraki mantıki adımıdır."

Washington Post yazarı David Ignatius, Amerikan istihbarat sistemindeki reform çabalarını değerlendiriyor. Yazar, Amerikan istihbaratının Irak’ın kitle imha silahları konusundaki fiyaskonun ardından yaşadığı prestij kaybını, Amerikan ordusunun Vietnam savaşı sonrasındaki durumuna benzetiyor. Ignatius, istihbarat sistemini daha sağlıklı bir yapıya kavuşturma çabalarının yıllar alabileceğini belirtiyor:

"Risk alabilecek ve soğukkanlı kararlar verebilecek daha az sayıda daha akıllı insana ihtiyacımız var. Düşük kaliteli istihbaratla kocaman dosyalar oluşturacak sahte ajanları göreve alacak çok sayıda tecrübesiz istihbarat yetkilisine hiç gerek yok. Bize ölçülebilir veriler değil, gerçek ajanlar lazım. Siyasilere, duymak istediklerini değil gerçekleri söyleyebilecek zeka ve cesarete sahip analistlere ihtiyacımız var. Ve CIA’in hatalarının arkasına sığınmadan, kendi yönetiminin Irak ve kitle imha silahları konusunda hata yaptığını itiraf edebilecek bir başkana ihtiyacımız var."

Los Angeles Times ise, emlak vergisinin kaldırılması konusunda Temsilciler Meclisi’nden sonra Senato’nun da benzer bir tavır sergileyeceği düşüncesinde. Yoksul Amerikalıların bile bir gün zengin olma umuduyla, zenginlerin yararlanacağı bu vergi politikasını desteklediğine dikkat çeken gazete, Başkan Bush’un verginin kaldırılmasıyla adalet sağlanacağı görüşüne de karşı çıkıyor:

"Hükümet bütçesinin giderek artan bir bölümü, emek üzerindeki sosyal güvenlik vergisi tarafından karşılanıyor ve geri kalan kısmı da borç alınıyor. Böyle bir dönemde, aşırı zenginlerin servetinden alınacak vergilerin daha da azaltılmasının adaletin gereği olduğunu söylemek o kadar gerçeklikten uzak geliyor ki, bu konuyu tartışmak bile istemiyoruz. 70’lik milyonerler, vergi indiriminiz hayırlı olsun."

XS
SM
MD
LG