Erişilebilirlik

Türkiye-G. Kore İşbirliğini Geliştirme Kararı Aldı


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Roh Moo-hyun, iki ülke arasında ekonomik işbirliği ve ticareti geliştirme kararı aldı.

Ankara’yı ziyaret eden ilk Güney Kore Cumhurbaşkanı olan Roh,Türkiye’nin dinamizmini övdü. Yetkililer, Sezer ve Roh’un Güney Kore’nin Türkiye’ye ekonomik yatırımlarını teşvik etme konusunda da anlaştıklarını bildiriyor.

Görüşmelerde Kuzey Kore’nin nükleer silah programı da ele alındı.

Ankara’da bulunan Güney Kore Cumhurbaşkanı, bugün Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan ve Meclis Başkanı Arınç’la görüştü. Kore Cumhuriyeti’nden Türkiye’ye Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan bu ilk ziyarette, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi kararı alındı.

Kore savaşının ardından, 1957 yılında Türkiye ile Kore Cumhuriyeti arasında kurulan diplomatik ilişkilerden bu yana ilk kez Kore’den Türkiye’ye bir ziyaret yapılıyor. Güney Kore Cumhurbaşkanı dün akşam geldiği başkent Ankara’da, bugün Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan ve Meclis Başkanı Arınç’la görüştü.

1950-53 yılları arasındaki Kore Savaşı nedeniyle Kore’yle arasında özel bir ilişki bulunan Türkiye, bu savaşa katılan Amerika ve İngiltere’den sonra 3 bin 240 kişiyle en çok kayıp veren ülke.

Almanya ziyaretinin ardından eşiyle beraber Türkiye’ye gelen Güney Kore Cumhurbaşkanı Roh Moo-Hyun, bu sabah ilk olarak Anıtkabir’i ziyaret etti. Daha sonra Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Sezer tarafından resmi törenle karşılanan Roh Sezer’le başbaşa görüştü ve heyetlerarası görüşmeler yapıldı. Sezer-Roh görüşmesinin ardındansa ortak basın toplantısı düzenlendi.

Ortak basın açıklamasında ülkesinden önemli bir mesaj getirdiğini belirten Güney Kore Cumhurbaşkanı konuşmasında, “55 yıl önce Kore’ye asker gönderen Türkiye’ye teşekkür ediyorum” dedi.

Roh’un ziyareti iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmeyi de hedefliyor. Beraberinde kalabalık bir işadamı heyetiyle Türkiye’ye gelen Güney Kore Cumhurbaşkanı yarın İstanbul’a geçerek, Türk-iş adamlarıyla bir araya gelecek. Güney kore firmalarının Türkiye’de 300 milyon dolarlık yatırımları bulunuyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi ise 2.3 milyar dolar.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Sezer’le yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Türkiye’yi “kalkmaya hazır bir uçağa” benzetti ve “Türkiye geleceği parlak bir ülke” dedi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise konuşmasında, Roh’la görüşmesinde iki ülke arasında son yıllarda ekonomi ve ticaret alanlarında sağlanan olumlu gelişmelerin daha da ileriye götürülmesinin ve ticaretin dengelenmesinin yollarını aradıklarını söyledi.

Sezer-Roh görüşmesinde ayrıca Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili duyulan kaygılara da değindi. Cumhurbaşkanı Sezer, Kore Cumhuriyeti’nin bölgesinde ve dünyada önemli bir ülke olduğunu ve bölgesinin kalkınmasına, barış ve istikrarına katkıda bulunduğunu söyledi. Kuzey Kore Şubat ayında nükleer silahlara sahip olduğunu açıklamış ve nükleer silah programından vazgeçmesi için yürütülen çok taraflı görüşmelerden çekildiğini duyurmuştu.Güney Kore ise Kuzey Kore’nin nükleer silahlara sahip olduğu açıklamasının blöf olabileceğini, Kuzey Kore’nin Batı’dan daha fazla ödün alabilmek için pazarlık gücünü artırmaya çalıştığını ileri sürmüştü.

XS
SM
MD
LG