Erişilebilirlik

Barry Jacobs: 'Sezer'in Suriye Ziyareti Hata'


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, iki günlük resmi ziyaret için Suriye’ye gidiyor. Terörizme verdiği destek ve Lübnan’da eski başbakan Refik Hariri suikastına karışmakla suçlanan Suriye’ye, başta Amerika olmak üzere çok sayıda ülke cephe almış durumda.

Amerikan yönetimi resmi olarak Suriye’ye karşı alınan ortak tavra değinse de, Cumhurbaşkanı Sezer’in Şam’a yapacağı ziyarete karşı bir yorum yapmadı. Amerikan Yahudi Komitesi adlı lobi örgütünün Stratejik Çalışmalar bölüm başkanı Barry Jacobs ise, bu ziyaretin Türkiye’nin ulusal çıkarlarına zarar vereceği görüşünde.

Merkezi Washington’da bulunan Yahudi lobisi kuruluşlarından Amerikan-Yahudi Komitesi yetkilisi Barry Jacobs, Türkiye’yi yakından tanıyan eski bir diplomat. Jacobs, kimi zaman da Türkiye’ye karşı oldukça sert çıkışlarıyla dikkat çekiyor. Amerika’nın Sesi muhabirinin başkent Washington’daki bir forumda rastladığı Barry Jacobs, Sezer’in Şam’a yapacağı ziyaretin Türkiye dostları olarak davranan kendileri açısından kaygı yarattığını söyledi. Amerika’nın, Fransa’nın, Rusya’nın, Suudi Arabistan’ın; Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin çok nadiren görüş birliğine vardığını, bu tesadüflerden birinin de Suriye’ye karşı alınan tavırda ortaya çıktığına değinen Jacobs, Sezer’in ziyaretinin bir hata olduğunu iddia etti:

Barry Jacobs, Cumhurbaşkanı Sezer açısından Türkiye’nin ve Irak’ın ulusal çıkarlarına zarar veren, 1993’te İstanbul’daki bombalamalar gibi terör eylemlerine destek veren Şam hükümetine meşruiyet kazandırmanın, bir hata olduğunu ileri sürdü. Jacobs, neredeyse bütün dünyanın bir araya gelerek, Beşar Esad yönetiminin, Lübnan eski başbakanı Refik Hariri suikastına bir şekilde karışmış olduğu konusunda, hemfikir olduğunu dile getirdi.

Eski bir diplomat olmakla birlikte Amerikan hükümeti adına konuşmadığına dikkat çeken Barry Jacobs, Washington’ın Sezer’den Suriye’ye gitmemesi yönünde bir istekte bulunmadığını kaydetti. Ancak geçmişte Lübnan’daki Beka Vadisi’ni kontrol ederken ASALA ve PKK gibi terörist örgütlere barınak sağladığını söylediği Suriye’nin, yılllarca Türkiye’ye düşmanca yaklaşım sergilediğini belirtti.

Amerikan Yahudi Komitesi temsilcisi Barry Jacobs, Türkiye’nin komşularıyla iyi ilişkiler geliştirmek istemesinin ulusal çıkarlarına hizmet ettiğine inandığını söyledi. Bununla birlikte Jacobs, Türkiye’nin barış isteğine yıllarca yanıt vermeyen Suriye’yle neden böylesine ilişkileri geliştirmek istediğini anlayamadığını belirtti. Barry Jacobs, Ortadoğu’da uzun vadeli bir barışın Türkiye’nin yararına olacağına inandığını, ancak Suriye’nin bu barış çabalarını daima baltaladığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG