Erişilebilirlik

Petros Moliviyatis Ankara'da


Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis Ankara’ya gelişinin ardından bugün ilk olarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edildi.

Daha sonra Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya gelen Abdullah Gül ve Petros Molivyatis heyetler arası ve başbaşa görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler. Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler ve bölgesel konuları değerlendirdiklerini söyleyen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Ege’ye ilişkin havacılıkla ilgili önemli bir adım attıklarını açıkladı.

Gül Molivyatis’le yaptıkları görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında, Larissa’daki Yunan Ulusal Hava harekat merkezi ile Eskişehir’deki milli hava harekat merkezi arasında doğrudan bir muhabere hattı kurmaya karar verdiklerini söyledi. Abdullah Gül bu hattın, Yunanistan ile Türkiye arasında Ege'de meydana gelen sorunların daha kolay çözülebilmesi için kurulacağını belirtti.

Ege’deki hava ihlallerinin önlenmesi için verilen bu kararın, birkaç ay önce Türkiye tarafından Yunanistan’a önerildiği belirtiliyor. İki ülke arasında karşılıklı güvenin yerleşmesini sağlamaya yönelik çabalar sürecinde 11 güven artırıcı önleme ek olarak 3 önlem üzerinde daha mutabakat sağladıklarını da belirten Dışişleri Bakanı Gül, bu önlemleri şöyle sıraladı:

İki ülke askeri doğal afet müdahale birlikleri arasında işbirliği tesis edilmesi ve ortak tatbikatlar düzenlenmesi, her iki ülkenin askeri kurumlarında verilen lisan eğitimlerine her yıl belirli sayıda askeri personelin iştirak etmesi ve askeri okullar arasında ferdi spor müsabakalarının düzenlenmesi.

Abdullah Gül ayrıca iki ülke arasında ticaret, ekonomi, enerji ve turizm alanlarında da işbirliğinin geliştirileceğini söyledi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Molivyatis ise konuşmasında, Larissa ve Eskişehir arasında kurulmasına karar verilen hat konusunu tekrarladı ve bu gelişmenin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi yönünde etkili olacağını söyledi.

Yunan Bakan’dan Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine de tam destek geldi. Türkiye’nin Avrupa Birliği perspektifini desteklediklerini söyleyen Molivyatis, “Türkiye Avrupa Birliği’ne tam üye olma hakkına sahiptir” dedi. Kıbrıs konusunun da Gül’le görüşmesinde gündeme geldiğini belirten Yunanistan Dışişleri Bakanı, adanın birleşmesi konusunda mutabık olduklarını söyledi ancak Kıbrıs’ta bulunacak çözümün Annan planı temelinde olması gerektiğini vurguladı. Molivyatis, “çözüm kalıcı olmalı ve Birleşmiş Milletler kararlarına, Avrupa değerlerine uygun olmalıdır” dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Türkiye temaslarına yarın da devam edecek.

Molivyatis yarın Başbakan Erdoğan, Meclis Dışişleri Komisyonu başkanı Mehmet Dülger ve Türkiye’nin Atina büyükelçisiyken Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’ne atanan Yiğit Alpogan’la görüşecek.

Yunan bakan daha sonra İstanbul’a geçerek Fener Rum Patriği Bartholomeos’la da bir araya gelecek.

XS
SM
MD
LG