Erişilebilirlik

Duran Duran'ın Washington Konseri


David Bowie’nin yanı sıra punk ve disko ritimlerinden etkilenen grubu, okul arkadaşı olan Nick Rhodes ve John Taylor, Simon Colley ve Stephen Duffy ile birlikte 1978 yılında kurmuş. Adını Jane Fonda’nın oynadığı bilim kurgu filmi Barbarella’daki bir karakterden alan grup, Birmingham’da aynı adı taşıyan bir klüpte çalmaya başlamış ilk kez. Bir yıl içinde Duffy ve Colley de gruptan ayrılmış yerlerine Andy Wickett ile baterist Roger Taylor alınmış. Baterist ve gitaristlerin sık sık değişmesine rağmen grup solist bulmakta zorluk çekmiş. Ta ki 1980 yılında Birmingham Üniversitesinde öğrenci Simon LeBon gruba katılana kadar. Grubun ilk single’ı ‘Planet Earth’ piyasaya çıkar çıkmaz 12 numaradan listelere giriş yaptı.

1980’lerde video klipleri, o zamanın modası giysileriyle ünlenen Duran Duran’ın her klip birbirinden farklı. Girls On Film ve Chauffeur gibi şarkılarının klipleri İngiltere’de tartışmalara yol açmıştı. Hatta BBC, Girls on Film şarkısının klibine yayın yasağı koydu. 1982 ile 1984 yılları arasında ünlenen grup, 82’de Rio parçasını çıkardı ve bu parça da ‘Hungry Like A Wolf’ ve ‘Save a Prayer’ gibi listelerde ilk 10’da yer aldı.

Amerikan müzik televizyonu MTV’nin kurulması da grubun Amerika’da ilgi görmesine yardımcı oldu. Yeni kurulan televizyon, sık sık Duran Duran’ın kliplerini yayınladı ve Hungry Like A Wolf, 1983’ün başında Amerika’daki Top 10 listelerine girdi. Rio da bu şarkıyı izledi ve toplam 2 milyondan fazla sattı. Duran Duran’ın Is There Something I Should Know parçası o yaz İngiltere’de ilk kez 1 numaraya çıktı. Grubun Amerika’daki ilk 1 numarasıysa 1983’te çıkan albümden Union of The Snake ve Reflex parçaları oldu. 1985’te James Bond filmlerinin A View To Kill parçasını çıkardıktan sonra tarzını değiştirerek çalışmalarına devam eden grubun Come Undone ve Ordinary World şarkıları Amerika’da ve İngiltere’de büyük ilgi gördü ve 2004 yılının Kasım ayında Astronout albümünü çıkardı.

Cuma akşamı başkent Washington’da bir konser veren Duran Duran, binlerce hayranını George Mason Üniversitesinin kampüsünde bir araya getirdi. Yaklaşık 2 buçuk saat süren konsere takım elbiselerle çıkan grup, 80’lerde üne kavuşmalarını sağlayan parçalarından son albümlerine kadar birçok şarkı seslendirdi. Konserin başında solist Simon LeBon’un, grubun son albümündeki What Happens Tomorrow parçasını, Başkan Bush’un Irak’a savaş başlatma kararından esinlenerek aldığını söylemesi üzerine salondan alkışların yanı sıra yuhalamalar da yükseldi.

XS
SM
MD
LG