Erişilebilirlik

Bush Yuşçenko'yla Görüştü


Başkan Bush ve Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, demokrasinin yayılması için birlikte çalışacaklarını söylediler.

Kısa bir süre önce Devlet başkanlığına seçilen Viktor Yuşçenko, seçim kampanyasında verdiği sözü tutarak, Irak’taki bin 600 askerini çekeceğini açıklamıştı. Ancak bu durum iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkilemedi ve Beyaz Saray’daki ortak basın toplantısında Başkan Bush, herhangi bir hayal kırıklığı belirtmediği gibi, Ukrayna’nın yaptığı fedakarlıklardan söz etti.

“Ukrayna halkına, Irak’ın özgürlüğüne kavuşturulması, ülkede istikrarın ve seçimlerin güvenliğinin sağlanması yolundaki katkılarından ötürü müteşekkirim. Devlet Başkanı Yuşçenko, seçimlerde söz verdiği için askerleri çekeceğini bana söyledi ve bunu anlayışla karşılıyorum.”

Başkan Bush ile Devlet Başkanı Yuşçenko daha önce yıl başında Brüksel’deki NATO zirvesinde de biraraya gelmişlerdi. Başkan, Ukrayna’nın NATO’ya üyeliğini desteklediğini söyledi ve onu Uluslar arası Ticaret Örgütü’nün bir üyesi olarak görmek istediğini vurguladı. Bush ayrıca, Ukrayna’ya uygulanan ticaret ambargolarının kaldırılması için çalışmaya da söz verdi. Çevirmen aracılığıyla konuşan Yuşçenko, ülkesinin demokrasi yolunda ilerlerken güçlüklerle karşı karşıya kaldığını belirtti:

“En büyük sorunu, yolsuzluk olan bir ülkeden söz ediyoruz. Aynı şeyi yoksulluk için söylemek de mümkün. Ancak, sayın Başkan, şunu da söylemeliyim ki bizim yanımızda dostlarımızın olduğunu hissetmemiz de son derece önemli... Bu güçlüklerle tek başımıza mücadele etmek durumunda değiliz.”

Viktor Yuşçenko, ifade özgürlüğünün önündeki engelleri kaldıracağını da söyledi. Başkan Bush da Ukrayna’daki reform hareketine katkıda bulunmak amacıyla Kongre’den 60 milyon Dolarlık yardım paketi isteyeceğini belirtti. Başkan ayrıca, kendisinin ve Ukrayna liderinin Lübnan ve Kırgızistan’da demokrasi ve özgürlükleri desteklemek; Moldova ve Gürcistan’daki sorunlara çözüm bulmak gibi önemli görevleri bulunduğunu kaydetti.

XS
SM
MD
LG