Erişilebilirlik

'Fransızlar AB Anayasasını Reddedecek'


Fransa’da yapılan yeni bir kamu oyu yoklaması, 29 Mayıs’ta yapılacak referandumda seçmenlerin, Avrupa Birliği anayasa taslağını reddedeceğini gösteriyor. Böylece son altı kamu oyu yoklaması Fransızların, anayasa taslağına “hayır” diyeceğini ortaya koymuş oldu.

Paris’te yayınlanan Journal du Dimanche gazetesinin yaptırdığı yoklamaya göre, seçmenlerin yüzde 55’i Avrupa Birliği anayasası aleyhinde oy kullanacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve öteki birçok önde gelen Fransız siyasi lideri, Birlik içinde karar sürecinin işlemesini kolaylaştıracağı düşüncesiyle anayasa taslağını destekliyor.

Taslak aleyhinde oy kullanacak olanların bir kısmının, işbaşındaki Fransız hükümetinin politikalarına karşı oldukları için aleyhte oy vereceği bildiriliyor. Bazı seçmenler ise Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmasına karşı çıktıkları için taslağı reddedeceklerini söylüyor. Diğer gruplar ise anayasa taslağının, çalışanlar aleyhine, iş çevrelerinin çıkarlarına öncelik vereceğini savunuyor.

Avrupa Birliği Anayasası bazı üye ülkeler tarafından onaylanmış bulunuyor ancak yürürlüğe girmesi için 25 üye ülkenin tamamının onayı gerekiyor.

XS
SM
MD
LG