Erişilebilirlik

AB: 'TCK'nın Ertelenmesi Sürpriz Oldu'


Türk Ceza Kanunu’nun yürürlüğe giriş tarihinde ertelemeye gidilmesi Avrupa Birliği için sürpriz oldu. Ankara’nın kendilerine önceden bilgi vermediğini belirten Avrupa Birliği Komisyonu, “Türkiye’nin taahhüdü bu yasanın 1 Nisan’da yürürlüğe sokulacağı yönündeydi. Bizim anlayışımıza göre 1 Nisan’da yürürlüğe girmeliydi” açıklmasını yaptı.

Türk Ceza Kanunu’nun 1 Nisan yerine 1 Haziran’da yürürlüğe girmesi yönündeki kararı değerlendiren Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in sözcüsü Krisztina Nagy, konunun Brüksel’in yakın takibinde olduğunu söyledi. Nagy, Avrupa Birliği Komisyonu’na önceden bilgi verilmediğini vurgulayarak “Son Avrupa Birliği Zirvesi sırasında Türk Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Rehn’e yasanın 1 Nisan’da yürürlüğe sokulacağı yönündeki taahhüdünü yinelemişti” dedi.

Avrupa Birliği, yasanın 1 Nisan’da yürürlüğe sokulmasına büyük önem veriyordu. Yasanın zamanında yürürlüğe girmesine verilen önem defalarca Ankara’ya iletildi ve her seferinde “Taahhüdümüze sadığız” cevabı alındı. Erteleme kararının uygulama konusunun izlenebilmesi açısından sorun yaratabileceğine ve “incelemlerin sağlıklı yapılabilmesi için gerekli olan sürede sıkışıklık yaşanacağına” dikkat çeken Avrupa Birliği yetkilileri, konunun 26 Nisan’da Lüksemburg’da toplanacak olan Avrupa Birliği – Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısında gündeme gelmesine kesin gözüyle bakıyorlar.

Buna karşın Brüksel oldukça dikkatli bir ton benimsemiş gözüküyor. Gelişmelerin yakından izleyen ve Ankara’dan saati saatine bilgi alan Avrupa Birliği’nde, olumlu değişikliklerin gündeme gelmesini sağlaması ertelemenin anlayışla karşılanacağı yönünde bir görüş hakim. Erteleme talebinin basın ve sivil toplum örgütlerinden gelmesi olası eleştiriler karşısında Ankara’nın elini güçlendirecek bir unsur olma niteliğine sahip.

Yeni TCK Özgürlükleri Sınırlıyor mu?

Gazeteciler, yargı ve emniyet çevreleri tarafından eleştirilen 79 yıllık eski yasanın yerini alacak olan yeni yasa, özgürlükleri sınırlıyor mu? Ankara muhabirimiz Aslı Aral, bu soruyu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Usul Hukuku ana bilim dalı araştırma görevlisi Timuçin Köprülü’ye sordu.

Timuçin Köprülü'yle yapılan söyleşiyi yukarıdaki Real Audio bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG