Erişilebilirlik

Türkiye-ABD İlişkileri Krizde mi?


Irak savaşı nedeniyle yıpranma sürecine girdiği belirtilen Türk-Amerikan ilişkileri, başkent Washington’da iki taraftan araştırmacı ve gazetecilerin katıldığı bir toplantıda yeniden ele alındı.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı merkezinde düzenlenen konferansa katılan konuşmacılar, Amerika ve Türkiye’nin son zamanlarda birbirlerini nasıl algıladığını değerlendirdi ve bu bakış açılarının nedenlerini tartıştı.

Georgetown Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Sabri Sayarı’nın yönettiği oturumda, uzmanlar, 50 yıllık ittifakın geleceğini tartıştı.

Meclis’in, 1 Mart tezkeresini reddederek Amerika’ya Türkiye üzerinden Irak’ta bir kuzey cephesi açmama yönünde aldığı karar, ilişkilerin yıpranmasında, bir milat olarak değerlendirildi.

Bununla birlikte konuşmacılar, Irak’taki savaşın devam etmesi ve bunun özellikle Irak’ın kuzeyinde siyasi bir belirsizlik yaratmasının, Türk halkında Amerika’ya karşı bir güvensizlik oluşturduğu görüşüne dikkat çekti.

Amerika’nın Sesi’nden Alparslan Esmer toplantıyı izledi, konferansa katılan Sami Kohen ve Burcu Bostanoğlu'yla konuştu. Programı izlemek için, yukarıdaki Real Audio bağlantısına ya da resme tıklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG