Erişilebilirlik

22 Mart 2005: Bitkisel Hayattaki Schiavo'nun Geleceği Tartışılıyor


15 yıldır bitkisel hayatta olan Terri Schiavo'nun geleceğiyle ilgili tartışma Boston Globe’da öne çıkıyor. Gazete, Kongre’nin Pazar gecesi olağanüstü toplanarak Schiavo’nun bitkisel yaşamı sürdürüp sürdürmemesi kararını federal mahkemeye bırakan bir yasayı onaylamasını sert bir dille eleştiriyor. Gazete ne Kongre’nin ne de Başkan Bush’un Schiavo’nun yatağının başında işi olduğu görüşüne yer veriyor ve Cumhuriyetçi Partiyi konuyu istismar etmekle suçluyor.

"Schiavo’nun hayatının geri kalan kısmını oy kazanmak için kullanmak vicdansızlıktır. Çünkü doktorlar bunun umutsuzluk duygusunu uzattığını düşünüyor. Onun içinde bulunduğu durumu, yaşama hakkını savunanlarla, ölümü seçebilme hakkını savunanların karşı karşıya geldiği ideolojik bir sirke dönüştürmek, saygınlığını ve mahremiyetini elinden almaktır. Ve bu özellikler, olup bitenlerin farkında olsa da, olmasa da her insanın hakkıdır."

Washington Post ise Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın altı günlük Asya gezisini mercek altına alıyor. Rice’ın bütün temaslarında demokratikleşme ve insan hakları konusunu öne çıkarttığını belirten gazete, dışişleri bakanının bu tavrıyla Başkan Bush’un demokrasiyi yayma politikasını günlük diplomasi pratiğine uyguladığını belirtiyor. Gazete, bakanlık koltuğuna daha yeni oturan Rice’ın şu ana kadarki uygulama ve açıklamalarıyla, yönetimin siyasi programına ciddi katkıda bulunduğunu vurguluyor.

"Lübnan, Mısır ve diğer yerlerde diplomatik baskının daha da arttırılması gerekecek. Sadece konuşmak, yönetimin demokrasiyi yayma politikasını fazla ilerletemez. Pakistan’ın sivil siyasi partileri Rice’ın, General Müşerref’le güvenlik konusundaki işbirliği kadar, 2007 seçimlerinin dürüstlüğü konusunu da öne çıkarıp çıkarmayacağını yakından izleyecektir. Ancak konuşmak da en azından bir başlangıçtır. Özellikle de başkanın en yakın mesai arkadaşlarından biri olarak bilinen bir dışişleri bakanı tarafından kamuoyunun önünde yapılan konuşmalar çok önemlidir. Rice da, iyi bir konuşmacı ve şu ana kadar kullandığı kelimeleri de çok iyi seçen biri."

Christian Science Monitor 11 yıl önce yürürlüğe giren Kuzey Amerika Serbest Ticaret Antlaşması NAFTA’nın geleceğini masaya yatırıyor. Amerika, Kanada ve Meksika liderlerinin Çarşamba günü bir araya geleceğini hatırlatan gazete, NAFTA’nın yeterli olmadığını ve Kuzey Amerika’da daha güçlü bir birlik oluşturulması gerektiğini savunuyor. Gazete, böyle bir yakınlaşmanın ekonomi ve güvenlik konularında yeni fırsatlar yaratacağını belirtiyor.

"Kanada, Amerika ve Meksika her yıl üçlü bir zirve yapmayı kararlaştırmalıdır. Sürekli gözden geçirilmesi gereken bir çok konu var. Örneğin güvenlik konusunda, bu üç ülke limanların ve havaalanlarının daha iyi korunması için işbirliği yapabilir. Zirve öncesinde bütün zorluklara rağmen, liderler, iki okyanus tarafından çevrelenen bir kıtayı paylaşan komşular arasında iyi niyetin öncelikli olduğunu unutmamalıdır."

New York Times
ise, Independent Enstitüsü’nden Alvaro Vargas Llosa’nın Latin Amerika’da solun yeniden yükselişe geçmesini değerlendiren bir makalesine yer veriyor. Vargas, 90’lı yıllarda bölgede iktidarda olan sağcı hükümetlerin enflasyonu önlemekle birlikte büyümeyi sağlayamadığını ve serbest pazar ekonomisi yerine eş-dost kapitalizmini geliştirdiğini kaydediyor.

"Latin Amerika solu, Doğu Asya ve Avrupa’nın reformlarını gerçekleştirmiş ekonomileriyle rekabet edebilmek için, yönetime yakın olmayanların yatırım yapmasını engelleyen ve hukuki ayrıcalıkları nedeniyle kanun önünde eşitliği zedeleyen devlet anlayışından kurtulmalıdır. Daha da önemlisi bütün vatandaşlara gerçek bir yasal koruma sağlamak için hukukla siyaseti birbirinden ayırmalıdır. Bu tür önlemler, mevcut büyümeyi kalıcı bir ilerlemeye dönüştürebilir."

XS
SM
MD
LG