Erişilebilirlik

Erdoğan: 3 Ekim'den Önce İmzalayacağız


Avrupa Halk Partisi zirvesine katılmak üzere Brüksel’e giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’le dün akşam yemeğinde bir araya geldi. Karamanlis’in daveti üzerine yapılan görüşmede Kıbrıs konusundan ekonomik işbirliğine kadar tüm konular üzerinde duruldu.

İki saatten fazla süren toplantıda Kıbrıs konusu ağırlıklı gündem maddelerinden birini oluşturdu. Karamanlis, diğer tüm Avrupa Birliği ülkeleri gibi uyum protokolünün bir an önce imzalanması gereği üzerine vurgu yaptı. Görüşme sonrasında kısa bir açıklama yapan Erdoğan, uzmanların protokol konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek “Şu an herhangi bir tarih veremem ama 3 Ekim’den önce imzalayacağız” dedi. Erdoğan, diğer konularda olduğu gibi bu konuda da Türkiye’nin siyasi iradesini ortaya koyacağını söyledi.

Yunanistan’ın Avrupa Birliği sürecinde Türkiye’ye destek verdiğini ve bu desteğin süreceğini söyleyen Erdoğan, Kıbrıs sorununa çözüm bağlamında 17 Nisan’daki seçimlerden sonra yeni adımların gündeme gelebileceğinin sinyalini verdi. Türkiye’nin bu konuda iyi niyetle hareket edeceğini söyleyen Erdoğan, “Biz çözümün Birleşmiş Milletler çatısı altında gerçekleşmesini istiyoruz” dedi. Toplantıda Türkiye ile Yunanistan arasındaki doğal gaz boru hattı da gündeme geldi.

Türkiye’yi Avrupa Birliği enerji koridoruna entegre edecek olan bu projede Yunanistan tarafı çalışmalarını tamamlarken Türkiye henüz o aşamaya gelemedi. Erdoğan, bu konudaki çalışmaların tamamlanacağını ve Türk – Yunan sınırında ortak açılış yapılacağını söyledi. İki lider turizm ve ekonomi alanlarında işbirliği hacmini de 1.8 milyar dolardan 5 milyar dolara yükseltme kararı aldılar. Erdoğan’ın, Karamanlis’i Türkiye’ye davet ettiği de edinilen bilgiler arasında.

Başbakan Erdoğan, bugün Hıristiyan Demokrat eğilimli liderleri bir araya getiren ve Avrupa Birliği’ndeki en yaygın siyasi eğilim olan Avrupa Halk Partisi’nin zirve toplantısına katılacak. Brüksel yakınlarındaki Meise’de yapılacak olan toplantıya AKP ilk kez gözlemci statüsüyle katılacak. Erdoğan toplantıda Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso, Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi gibi isimlerle bir araya gelecek.

Bugün başlayacak olan Avrupa Birliği Zirvesi öncesinde Avrupa Halk Partisi’nin gündeme ilişkin konularda ortak pozisyonunun belirleneceği toplantıda Erdoğan’ın “ayak üstü nitelikli” birtakım ikili görüşmeler gerçekleştirmesi de bekleniyor. Erdoğan, Avrupa Halk Partisi toplantısının ardından bir basın toplantısı düzenleyerek akşam saatlerinde Brüksel’den ayrılacak.

XS
SM
MD
LG