Erişilebilirlik

Annan'dan BM'de Reform Çağrısı


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, örgütte kapsamlı reformlar yapılmasını istedi.

Genel Sekreterin önerileri arasında 15 üyeli Güvenlik Konseyi’nin genişletilmesi ve veto hakkına sahip ülkelerin artırılması da var.

Annan’ın planına göre, Konsey'deki toplam üye sayısı 15’ten 24’e, kalıcı üye sayısı ise 5’ten 11’e çıkarılacak. Reform paketinin yürürlüğe girebilmesi için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda onaylanması ve Eylül ayındaki zirveye katılacak dünya liderleri tarafından desteklenmesi gerekiyor.

Bu reformların amacı Birleşmiş Milletler’i küresel karar verme mekanizmalarında daha etkin bir yere getirmek.Son zamanlarda Irak savaşının yarattığı görüş ayrılıkları ve orgüt içindeki skandallar yüzünden zor bir dönemden geçtiklerini belirten Genel Sekreter Annan, dünya liderlerinden savaşların meşruluğundan, insan haklarına kadar birçok konuda köklü değişiklikler getirecek reformları desteklemelerini istedi.

Bu çerçevede Birleşmiş Milletler’e 62 sayfalık bir rapor sunan Kofi Annan, Güvenlik Konseyi'nin genişletilmesinin gerekliliğini vurguladı. Genel Sekreter, 15 üyeli Güvenlik Konseyi'nin üye sayısının 24'e çıkarılarak, genişletilmesi yolundaki önerilere destek verirken, Konseye alınacak yeni üyelerin daimi statüde olup olmaması konusunda ise ne düşündüğünü belirtmedi.

Güvenlik Konseyi'ni genişletme önerisi, reform paketindeki en hassas konu. Çünkü Annan’ın önerilerinden bir diğeri de 5 veto hakkı olan üyeye altı yeni üyenin daha eklenmesi ki, Amerika başta olmak üzere 5 daimi üye bunu kabul etmediklerini açıklamışlardı.

Buna ek olarak Annan, Konseyin ne zaman askeri güç kullanımı yetkisi verebileceğinin netleştirilmesini öngören bir dizi kapsamlı reform önerisi getirdi.

Genel Sekreter, raporunda organize suç, yoksulluk ve terör gibi tehditlerin birbirine bağlı olduğunu ve küresel bir sorun oluşturduğunu belirtti.

Annan bu nedenle terörün ortak bir tanımının yapılması ve nükleer, biyolojik ve kimyasal silahların denetlenmesi için acil adımlar atılması çağrısı yaptı.

Annan'ın raporu, Irak'taki gıda karşılığı petrol programı ve Afrika'daki Birleşmiş Milletler barış gücü askerlerinin cinsel tacizde bulunduğu iddiaları nedeniyle örgütün eleştirilere hedef olduğu bir dönemde hazırlanmış bulunuyor.

Annan, cinsel istismara karşı sıfır hoşgörü politikası uygulayacaklarını ilan etmişti. Genel Sekreter bu konuda kalıcı kurallar getirilmesini raporuna dahil ettiğini de açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin önerileri, aslında geçen yıl bu amaçla toplanan bir kurulun getirdiği tekliflere dayanıyor. Reformların onaylanıp uygulamaya geçirilmesi için konulan tarih ise örgütün 60.ncı yaşının kutlanacağı, Eylül ayında yapılacak olan Birleşmiş Milletler Zirvesi…

XS
SM
MD
LG