Erişilebilirlik

Rumsfeld Irak'taki Direniş Nedeniyle Tekrar Türkiye'yi Suçladı


Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak savaşının ikinci yıldönümü nedeniyle katıldığı televizyon programlarında savaşın haklılığını savundu ve bugün 25 milyon Iraklı’nın savaş sayesinde özgür olduğunu söyledi.

Bakan Rumsfeld, FoxNews televizyonunda katıldığı bir diğer programda da bugünkü direniş hareketinden Türkiye’yi sorumlu tutan tavrını bir kez daha dile getirdi.

Rumsfeld, “Askerlerimizi Türkiye üzerinden geçirip, kuzeyden cephe açabilmiş olsaydık, direniş bugünkü kadar güçlü olmazdı” dedi. Savunma Bakanı, kuzeyden cephe açılamadığı için eski Baas liderlerinin kolayca ellerinden kaçtığını da belirtti.

Rumsfeld, bugün Irak’taki asker sayısının azaltıldığını ancak gelecek yılki seçimler öncesinde sayının yeniden artırılacağını kaydetti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers da, Amerika’nın Irak’tan çekilmeyi düşünebilmesi için yaklaşık 200 bin kişilik bir Irak güvenlik gücünün eğitilmesi ve donatılması gerektiğini söyledi.

Dün bir Amerikan televizyonuna konuşan Myers, eğitim konusundaki bu hedefe yaz aylarında ulaşılabileceğini belirtti. Ancak General Myers, Irak hükümetinin 200 bin kişilik polis ve asker gücünün yeterli olmayacağı yönünde bir karara varabileceği uyarısında da bulundu ve Amerika’nın geri çekilmesi için belirlenmiş bir takvim olmadığını vurguladı.

XS
SM
MD
LG