Erişilebilirlik

Erdoğan: 'Cumhurbaşkanı İsabetli Karar Vermiş'


Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Sezer’in Suriye’ye gitme kararını, “isabetli bir karar” olarak değerlendirdi. Erdoğan, bugün partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısından önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Suriye’ye yapacağı ziyaretle ilgili hiçbir sıkıntı olmadığını belirten Erdoğan, “Sayın Cumhurbaşkanı gayet isabetli bir karar vermiştir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, Amerika’nın tepkisini çeken Suriye ziyaretini gerçekleştireceğini dün açıklamıştı.

Amerika’nın Sezer’in Suriye gezisine, “sıcak bakmadığı” yorumlarına Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’ın haftabaşında yaptığı açıklamalar neden olmuştu. Edelman, Türkiye’nin Suriye’ye karşı oluşan uluslararası cephenin içinde yeralacağını umduklarını söylemişti. Ancak Amerikan Büyükelçiliği’nden dün yapılan yazılı açıklamada, Eric Edelman’ın sözlerinin yanlış yorumlandığı belirtildi. Büyükelçilik yetkilileri, Edelman’ın Sezer’in Suriye’ye gitmemesi yönünde bir telkinde bulunmasının söz konusu olmadığını söylemişlerdi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’de dün yaptığı açıklamada Edelman’ın açıklamalarının basına niyetini aşan bir şekilde yansıtıldığını söyledi. Gül ayrıca, Suriye konusunda Türkiye’nin başından beri uluslararası camiayla birlikte hareket ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Sezer’in Suriye ziyaretini Nisan ayı içerisinde yapması bekleniyor. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad 2004 yılının Ocak ayında Türkiye’yi ziyaret etmiş ve Ankara'da yaptığı temaslar sırasında Ahmet Necdet Sezer'i Şam'a davet etmişti. Kasım 2004’te Ankara’ya gelen Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El-Şara’nın ardından, Aralık 2004 tarihinde ise Başbakan Erdoğan Şam’a gitmişti.

Bu arada Başbakan Erdoğan bugün partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısından önce, Hırvatistan’ın Avrupa Birliği ile müzakerelerinin ertelenmesinin Türkiye’nin üyeliğini istemeyen çevrelerce kullanılabileceği yolundaki haberleri de değerlendirdi. Erdoğan, Avrupa Birliği’nin Hırvatistan’la müzakereleri askıya alma kararının, Türkiye ile ilişkilendirilmemesi gerektiğini söyledi.

Hırvatistan’la ilgili kararın Kopenhag kriterleriyle bağlantısı olmadığını belirten Erdoğan, kararın savaş suçuyla ilgili olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan “Bunu Türkiye’ye maletmemiz, “Türkiye bundan ders çıkarsın” gibi ifadelerle yoruma gitmek çok yanlıştır. Böyle birşey söz konusu değildir. Türkiye yoluna devam etmektedir” diye konuştu.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer’den de konuyla ilgili bugün bir açıklama geldi. Kretschmer, Hırvatistan’la ilgili kararın Türkiye’den bağımsız bir konu olduğunu ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ile müzakerelere 3 Ekim tarihinde başlayacağını söyledi.

Avrupa Birliği dün, savaş suçlularını tutuklamadığı ve iade etmediği gerekçesiyle Hırvatistan ile üyelik müzakerelerine başlamayı ertelediğini bildirmişti.

XS
SM
MD
LG