Erişilebilirlik

Aspirin'in Kadınlar İçin Yararlı Olduğu Belirlendi


İleri yaştaki birçok kişi, doktorlarının tavsiyesi üzerine kalp krizine ya da felce karşı düşük dozda aspirin kullanıyor. Özellikle erkekler üzerinde yapılan araştırmalar, aspirinin yararlı olduğunu gösteriyor. Yeni yapılan bir araştırma, aspirinin kadınlar üzerinde de olumlu bir etkiye sahip olduğunu ortaya çıkarttı.

Ancak, New England Tıp Dergisi’nin bu ayki sayısında yayınlanan araştırmaya göre, aspirinin kadınlara yararı erkeklerden farklı...

Araştırmanın başkanlığını, Boston’daki Brigham Kadın Hastanesi Doktorlarından Julie Buring yaptı. Doktor Buring, sağlıklı erkeklerde aspirin kullanımının kalp krizini önlediğini, kadınlarda ise felce karşı bir koruma sağladığını söylüyor. Araştırmaya 45 yaş ve üzerindeki 40 bin kadın katıldı. Kadınlardan bir bölümü gün aşırı 100 miligramlık aspirin aldı. Kalan kısma da placebo, yani herhangi bir etkisi olmayan bir hap verildi. 10 yıl süren araştırmanın sonunda, aspirin kullanan kadınlarda felç olma tehlikesinin, kullanmayanlara göre yüzde 17 ila 24 oranında azaldığı görüldü.

Aspirin kanın pıhtılaşarak beyin ya da kalp damarlarını tıkamasını önlüyor. Araştırma aspirinin, 65 yaş ve üzerindeki kadınlarda daha etkili sonuçlar verdiğini de ortaya çıkarttı. Aspirin bu yaş grubunda, damar tıkanıklığına bağlı felç riskini yüzde 30 oranında azalttı. Genç kadınlarda kalp krizi riskini azaltmada aspirinin bir yarar sağlamadığı, araştırmadan elde edilen olumsuz sonuçlardan biri oldu. Ayrıca aspirin alan kadınlarda mide kanaması vakalarında artış gözlendi. Dolayısıyla genç kadınların düzenli olarak aspirin kullanması, yarardan çok zarar getirebilir.

Aspirin midede kanamaya yol açabileceği gibi, farklı ilaçlarla etkileşerek, istenmeyen sonuçlara da neden olabiliyor. Bu yüzden, kadın ya da erkek herkesin aspirin kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktora danışması tavsiye ediliyor. Doktorların hala yanıt aradığı soruların başında ise, kadın ve erkeklerin aspirine neden farklı tepki verdiği geliyor... Ancak doktor Buring, kadın ve erkekler arasındaki bir benzerliğe dikkat çekiyor. Aspirin, kadın ya da erkek olsun, daha önce kalp krizi ya da felç geçirmiş olanlarda, hayatta kalma şansını arttırıyor.

XS
SM
MD
LG