Erişilebilirlik

İran Politikamızda Değişiklik Yok


Bush Yönetimi, İran’ın nükleer programıyla ilgili politikasında bir değişme olmadığını, Avrupalıların izlediği diplomasi yolunun yeniden değerlendirildiğini bildirdi.

Bush Yönetimi geçen hafta, İran’ın nükleer faaliyetlerini enerji üretimiyle sınırlaması halinde bazı ekonomik yararlar görebileceğinin işaretini vermişti. CBS Televizyonunda yayınlanan bir programda soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak, Avrupa ve Amerika’nın aynı düşünceyi paylaştığını söyledi:

“Avrupa’nın diplomasi çabalarına destek verdiğimizi daha önce de söylemiştik. Başkan Bush’un geçen hafta yaptığı iş, Avrupalıların İran’a bazı ayrıcalıklar önermesine, daha önce koyduğumuz çekinceyi kaldırmaktı. Böylece Avrupalılara desteğimizi daha aktif hale getirmiş olduk.”

Dışişleri Bakanı Rice, Rusya’nın da İran’a verdiği nükleer malzemenin kullanıldıktan sonra iade edilmesini kısa süre önce imzaladığı anlaşmayla kurala bağlayarak, İran’ın nükleer faaliyetlerini sınırlandırdığını söyledi. Aynı programda konuşan Senato Dışilişkiler Komisyonu’nun kıdemli Demokrat üyelerinden Joseph Biden, Amerika’nın İran’a sunmaya razı olduğu ekonomik yararların Avrupalılar tarafından iyi bir şekilde anlaşılmasını ve diplomasinin başarılı olmaması halinde, Avrupalıların İran’a yaptırım uygulamaya hazır olmasını diledi.

“İranlılar nükleer emellerinden vazgeçirilebilir mi? Doğrusu bu konuda karamsarım. Eğer İran nükleer programından vazgeçmez ise, Avrupalılar karşısında durumumuz güçlenecek ve Tahran’a karşı ciddi yaptırımların uygulanmasını isteyebileceğiz.”

İranlı yetkililer son günlerde ekonomik faydalara ilişkin teklifi bir kenara iter nitelikte açıklamalar yaptılar ve Avrupa’yla devam eden diplomatik çabaların yavaş ilerlediğinden yakındılar. Buna rağmen Amerikalı yetkililer İran’a karşı şimdilik Avrupalılarla birlikte hareket edilmesini ve sabırlı davranılmasını istiyorlar. İran, nükleer programının enerji üretmeyi amaçladığını, Amerika ise, Tahran’ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığını iddia ediyor.

XS
SM
MD
LG