Erişilebilirlik

9 Mart 2005: Bolton'un Amerika'nın BM Temsilciliğine Atanması Eleştiriliyor


Boston Globe, Başkan Bush’un Birleşmiş Milletler’e Amerikan temsilcisi olarak John Bolton’u atamasını eleştiriyor. Bolton’u uluslararası sözleşmelere ve işbirliğine düşman, yıpranmış bir ideolog olarak tanımlayan gazete, Bush’un, bu tercihiyle, daha ılımlı bir dış politika izleme umutlarını suya düşürdüğü yorumunda bulunuyor. Gazete, Amerika’nın dış politikada müttefiklere ihtiyacı olduğunu ve Birleşmiş Milletler’in bu ittifakın sağlanmasında önemli bir zemin oluşturduğunu vurguluyor.

"Böyle bir kişinin Amerika’yı Birleşmiş Milletler’de temsil etmesinden endişe duyan Demokrat senatörler ve ılımlı Cumhuriyetçiler Bolton’un atanmasını önleyemeyebilir. Eğer Bolton’un Birleşmiş Milletler’de temsilci olmasını biraz yumuşatacak bir unsur varsa, bu da onun Dışişleri Bakanlığı veya Beyaz Saray’da karar alma mekanizmalarından uzak tutulmasıdır. Eğer Bolton’un atanması onaylanırsa, Bush yönetiminin sonunda izlemeye başladığı ılımlı dış politikaları saptırmasına ve bozmasına izin verilmemelidir."

USA Today de aynı konuya değiniyor ve Bolton’un geçmişte “Birleşmiş Milletler’e ihtiyaç yok” dediğini hatırlatıyor. Gazete, bu atamanın, Bush’un Beyaz Saray’daki ikinci döneminde müttefiklerle ilişkileri düzeltme konusundaki kararlılığı hakkında soru işaretleri oluşturacağını savunuyor.

"Bolton, dışişleri bakanlığındaki görevi sırasında, bir çok uluslar arası sözleşmenin onaylanmamasına katkıda bulundu ve Tayvan’ın bağımsızlığına verdiği destekle dikkat çekti. Bolton’un atamasının onaylanmasıyla ilgili oturumlar, görüşlerinin daha net ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bu arada Bush yönetimi de, Bolton’un muhafazakar hayranlarını memnun etmeyi mi yoksa ilk dönemde müttefiklerle zarar gören ilişkileri onarmaya devam etme konusuna mı öncelik vereceğini netleştirse, iyi olur."

New York Times gazetesi, Birleşmiş Milletler Savaş Suçları Mahkemesi tarafından suçlanan Kosova başbakanı Ramush Haradinaj’ın istifa etmesini değerlendiriyor. Gazete, Haradinaj’ın istifasını Kosova’nın bağımsızlığını kazanması açısından yeni bir fırsat olarak yorumluyor.

"Kosova’nın, Güvenlik Konseyi’nin belirleyeceği bir takvim çerçevesinde, bağımsızlığı hak edecek bir yönetim ve etnik uyum sağlayıp sağlamadığı konusunda bu yaz uluslararası bir rapor hazırlanacak. Yaşanan tecrübeler, Kosovalı liderlerin bu sınavı geçemediğini gösteriyor. Ancak Kosovalı Arnavutlar, Sırplarla çatışmalar sırasında eli kana bulanmamış ve bölgede birleştirici, ılımlı bir etki oluşturabilecek yeni bir başbakan seçerek, bu olumsuz izlenimi silme konusunda büyük bir adım atabilirler."

Christian Science Monitor, Çin yönetiminin Tayvan’a tehditlerini ele altına alıyor. Pekin’in Tayvan’la birleşme konusunda gerekirse güç kullanabileceği yönünde bir parlamento kararı çıkartmaya hazırlandığını hatırlatan gazete, Avrupa Birliği’ni de Çin’e uygulanan silah ambargosunu kaldırma niyetinden vazgeçmeye çağırıyor.

"Hem Avrupa Birliği hem de Çin, silah satışı konusunu önemsiz göstermeye çalışıyor. Çin, ambargonun kalkmasının fazla önemli olmadığını savunurken, Avrupa birliği de ambargonun tamamen sembolik olduğunu öne sürüyor. Avrupa Birliği bu konuda Amerika’ya meydan okumak isteyen bir tavır içinde görünüyor. Ama silah satışının denetimi gibi bir uzlaşma noktası bulmak hala mümkün. Bu arada, Amerika da, Çin’e bir demokrasi modeli olması gereken Tayvan’ı korumak için gerekli önlemleri almalıdır."

XS
SM
MD
LG