Erişilebilirlik

İsrail Kaçak Yerleşim Birimlerini Finanse Etmiş


İsrail hükümeti tarafından yapılan bir soruşturma, işgal altındaki Filistin topraklarında inşa edilen kaçak yerleşim birimlerinin resmi makamların desteği ve katkısıyla yapıldığını ortaya koydu. Soruşturma raporuna göre amaç, Filistin topraklarını parçalayarak devlet kurmalarını önlemek. Bazı bakanlar kaçak inşaatın derhal yıkılmasını istedi.

Rapora göre, bazı bakanlık ve devlet daireleri yasağa rağmen kaçak yerleşim yerleri kurulmasını bilfiil destekledi, hatta gizlice ödenek sağladı. Raporda, bu yetkililerin, yeni Yahudi köyleri kurarak Filistin topraklarını birbiriyle bağlantısı olmayan küçük parçalara bölmeye çalıştıkları belirtiliyor. Esas amaç ise Filistin topraklarında devlet kurulmasını önlemek.

Raporu, soruşturmayı yürüten eski savcı Talya Sasson açıkladı. Eski savcı, Kudüs’te yaptığı basın toplantısında, sadece geçen yıl içinde, dinci Yahudilere Batı Şeria’da Filistinlilere ait arazilere yerleşmeleri için 400 pre-fabrike ev verildiğinin belirlendiğini söyledi.

İsrail’in genişleme politikasının öncülüğünü yıllardır Başbakan Ariel Şaron yapıyordu. Şaron, 1998 yılında Dışişleri Bakanı iken, militan Yahudilere Batı Şeria’daki tepeleri işgal ederek buralara yerleşmeleri istemişti. Aynı Şaron şimdi bunu önlemeye çalışıyor. Gazze’deki yerleşim birimlerinin tümünü, Batı Şeria’da ise bazı küçük birimleri sökmeye karar veren Şaron, Amerika’ya kaçak inşaatı yıkma sözü de verdi. Amerika’nın benimsediği yol haritası adlı barış planı, kaçak inşaatın yıkılmasını, izinsiz kurulan yerleşim birimlerinin de boşaltılmasını öngörüyor.

Kudüs yakınlarındaki Mael Adumim adlı yerleşim biriminin Belediye Başkanı Benny Kashriel, hükümetin bir zamanlar gizlice desteklediği yerleşim yerlerini şimdi sökmek istemesinin yanlış bir hareket olduğunu savunuyor. Yahudi Belediye Başkanı, kaçak olduğu söylenen yerleşim birimlerinin Başbakanın onayı ve Konuk Bakanlığı’nın izni ve parasıyla kurulduğunu hatırlatıyor ve “10-15 yıl sonra gelip bunlar illegaldir diyemezler” diyor.

Eski Savcı Sasson, Gazze ve Batı Şeria’daki yasadışı yerleşim birimleri ve kaçak inşaatta rol oynayan yetkililerin belirlenmesi için resmi soruşturma açılmasını ve suçluların cezalandırılmasını istedi.

XS
SM
MD
LG