Erişilebilirlik

Depreme Karşı Yeni Bir Aygıt



Dünya nüfusu arttıkça fay hatları üzerinde yaşayan insanların sayısı da artıyor. Örneğin Amerika’da 75 milyon kişi, deprem riskinin çok fazla olduğu kent ve kasabalarda yaşıyor. Bugün ülkedeki 15 üniversitede, bilimadamları, depremlerin toprak ve yapıların temelleri üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak amacıyla deneyler yapıyor.

Berkeley’deki California Üniversitesi’nde araştırmacılar, bir sütuna bin 800 tonluk basınç uyguluyor. Araştırmacı, Profesör Nick Sitari, farklı yapıların depreme ne derece dayanabildiği konusunda veri topluyor.

“Biz deprem mühendisleri olarak, bildiğiniz gibi, öncelikle büyük yapılar, binalar ve büyük köprüler konusunda kaygı duyarız. Ve tabii, bu büyük yapıları laboratuvara getirmemiz ve tam anlamıyla denemeden geçirmemiz imkansız.”

Bu yüzden profesör, bu denemeyi, laboratuvarda yeni ve güçlü bir sismik aygıtla yapıyor.

“Aslında birkaç değişik laboratuvar kullanarak birkaç deneyi aynı anda yapma imkanımız var.”

Deneyleri gerçekleştiren 15 üniversite, elde ettikleri sonuçları paylaşacak. Amaç; Amerikan toplumunun can damarı olan su, elektrik, gaz ve haberleşme hatlarıyla bina ve köprülerin güvenliğini arttırmak; depreme daha dayanıklı hale gelmelerini sağlamak.

XS
SM
MD
LG