Erişilebilirlik

'Demokrasi Lübnan'da Hizbullah'ı Güçlendirir'


Lübnan’da demokratik reformların Hizbullah’ın siyasi gücünü arttırabileceği belirtildi. Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili Senato’ya bilgi verirken, Amerika’nın bu ülkeye uygulayacağı yardımlarla militan gruba desteğin azaltılabileceğini kaydetti.

Senato Dışilişkiler Komisyonuna bilgi veren Dışişleri Bakanlığı müsteşar yardımcısı David Satterfield, Lübnan’daki demokratikleşmenin İran yanlısı militan grup Hizbullah’a yarayabileceğini kabul etti. Satterfield en son Lübnan’a giderek Suriye’nin bu ülkedeki askerlerini çekmesi için Amerika’nın ısrarını dile getirmişti:

“İleride yapılacak açık, serbest ve adil seçim olasılığını göz önüne aldığımızda Hizbullah’ın parlamentoda daha fazla sandalye kazanabileceğini söyleyebiliriz.”

Amerika, Hizbullah’ı İsrail’deki intihar eylemlerini desteklediği için terörist örgütler listesinde tutuyor. Ancak örgüt, Lübnan’da sosyal hizmetler sağladığı için halk arasında seviliyor. Satterfield, Hizbullah’ın hükümetin yerine getiremediği temel hizmetleri sunmada başarılı olduğunu belirtiyor. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi bu durumdan Lübnan hükümetindeki yolsuzluğu sorumlu tutuyor. David Satterfield, Amerika’nın yapacağı yardımlarla iyi bir şekilde işleyen hükümetin Hizbullah’a ilgiyi azaltacağını savunuyor:

“Sivil toplum ve yolsuzluklara karşı alınacak önlemler desteklenirse ki bu yönde kullanılabilecek özel programlara sahibiz, Hizbullah’a ilgi azalacaktır.”

David Satterfield, Rusya’nın Suriye’ye silah satma planlarının da kaygı yarattığını belirtti. Satterfield Rusya’nın, Arap dünyasıyla ilişkiler konusunda kendisini Amerika’dan farklı bir yerde gördüğünü savundu.

XS
SM
MD
LG