Erişilebilirlik

ABD Bir Kez Daha Suriye'nin Lübnan'dan Çekilmesini İstedi


Amerika ve Fransa, Suriye’yi yeniden askerlerini Lübnan’dan çekmeye çağırdı.

Dışişleri bakanı Condoleeza Rice ve Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier, Londra’da yaptıkları açıklamada, Şam hükümetinden Lübnan’da yabancı müdahaleye son verilmesini öngören Güvenlik Konseyi kararına uymasını istedi..

Rice, Amerika ile Fransa’nın, Lübnan’da baharda yapılacak seçimlerin serbest ve dürüst geçmesini sağlama yollarını araştırdıklarını söyledi..

Amerikalı bakan ayrıca, iki ülkenin, Suriye kuvvetleri çekildikten sonra Lübnan’da istikrarın bozulmasını önleyecek seçenekler üzerinde durduklarını da belirtti.

Öte yandan Lübnan’da muhalefet liderleri, Şam yanlısı hükümetin istifasına rağmen Suriye birlikleri çekilinceye kadar gösterileri sürdüreceklerini açıkladı..

Suriye yanlısı başbakan Ömer Karami, dün parlamentodaki güven oylamasından önce istifa etmişti.

Amerika Dışişileri bakanı Condoleeza Rice, Suriye’nin Lübnan’dan çekilmesi ve ülke halkına serbest ve dürüst seçim yoluyla kendi geleceğini tayin hakkını tanıması gerektiğini söyledi.

Londra konferansı sırasında Fransa Dışişleri Michel Barnier ile Lübnan konusunu ele alan Rice, görüşme sonrası yaptığı açıklamada "Suriye, bölgedeki gelişmelere, Orta Doğu halklarının gelecekle ilgili beklentilerine ayak uyduramıyor," diye konuştu.

Rice, Suriye’yi Şam yanlısı hükümetin yeni istifa ettiği Lübnan’ın içişlerine karışmaya son vermeye çağırırken Amerika’nın Lübnan’da serbest ve dürüst seçimler yapılabilmesi için gerekli maddi desteği sağlamaya hazır olduğunu bildirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier de Lübnan halkının kendi geleceğini kendisinin tayin etmesi gerektiği görüşünü paylaştığını söyledi.

XS
SM
MD
LG