Erişilebilirlik

'Tacikistan ve Kırgızistan'da Seçimler Uluslararası Standartlara Ulaşamadı'


Tacikistan ve Kırgızistan’da dün yapılan parlamento seçimleri, uluslar arası gözlemcilerden geçer not alamadı.

Batılı gözlemciler, seçimlerin uluslar arası standartların gerisinde kaldığını ve hükümet yanlısı partilerin meclislerde çoğunluğu ele geçireceğini söylüyor. Alınan ilk sonuçlar, iki ülkede de muhalefetin parlamentoda temsil oranını pek arttıramadığını gösteriyor.

Kırgızistan’da muhalefet grupları, birçok adayın mahkeme kararıyla oy pusulalarından çıkarıldığını ve hükümetin yayın organlarına müdahale ettiğini iddia etti. Muhalif eylemciler protesto amacıyla Bişkek’te bazı yolları kesti. Yetkililerse seçimlerde usulsüzlük yapılmadığını savunuyor.

Gözlemciler Kırgızistan’da oyların satın alındığını ve basın özgürlüğüne müdahale edildiğini doğruluyor. Kırgızistan’da dün yapılan meclis seçimlerinin resmi olmayan ilk sonuçlarında Devlet Başkanı Asker Akayev'ın oğlu Haydar’ın da meclise girdiği bildirildi.

Meclis seçimleri, Kırgızistan’da Ekim ayında yapılacak devlet başkanlığı seçiminin göstergesi sayılıyor. Devlet Başkanı Asker Akayev ise dün yaptığı açıklamada, üçüncü kez aday olabilmek için anayasada değişiklik yapmayacağını belirtti. Tacikistan’da ise seçimlere katılım yüzde 80 oranında gerçekleşirken, Devlet Başkanı İmamali Rahmanov’u destekleyen parti, seçmenlerin yüzde sekseninin desteğini sağladı.

Tacikistan’da yapılan son anayasa değişikliğine göre, Rahmanov 2007’de başlamak üzere iki kez daha devlet başkanlığına aday olabilecek.

XS
SM
MD
LG