Erişilebilirlik

'Milyonluk Bebek' En İyi Film Seçildi


77’inci Oscar Ödülleri, dün akşam Los Angeles’de düzenlenen törenle dağıtıldı.

Dünyanın birçok ülkesinde televizyonlardan naklen yayınlanan törende, en iyi kostümden en iyi yabancı dilde filme kadar uzanan 24 dalda film sanayinin en iyi yazar, aktör,yönetmen ve teknisyenlerinin çalışmaları değerlendirildi.

11 dalda aday gösterilen Aviator/Göklerin Hakimi filmi dün akşam beş ödül alırken, Milyonluk Bebek filmi de geceyi dört ödülle kapattı.

Jamie Foxx, ünlü müzisyen Ray Charles’ın yaşamını anlatan Ray filmindeki rolüyle yılın en iyi aktörü seçildi. Foxx, doğuştan kör olan Ray Charles’ı canlandırmak için haftalarca günde 12 saat gözleri kapalı dolaşmış ve körler okulunda ders almıştı.

En iyi yönetmen ödülüne ise Milyonluk Bebek filmini yöneten Clint Eastwood layık görüldü. Milyonluk Bebek ayrıca yılın en iyi filmi de seçildi.

Hillary Swank en iyi kadın oyuncu seçilirken, Milyonluk Bebek filmindeki rolüyle Morgan Freeman en iyi yardımcı erkek oyuncu oldu.

Morgan Freeman, Oscar ödülüne layık görülen küçük ve ayrıcalıklı bir grubun üyesi olmaktan son derece memnun olduğunu söylerken; Aviator/Göklerin Hakimi filminde Katherine Hepburn’ü canlandırarak en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü alan Cate Blanchett de eski sinema yıldızına, uzun soluklu sanat yaşamıyla, birçok kişiye ilham kaynağı olduğu için teşekkür etti:

En iyi yabancı film ödülünü ise İspanyol yapımı “The Sea Inside/İçimdeki Deniz kazandı. Alejandro Amenabar’ın yönettiği gerçek hayattan uyarlanan film ötenazi isteyen yatalak bir denizcinin yaşamını anlatıyor. Dün akşamki törende 40’dan fazla filme imza atan yönetmen Sidney Lumet de yaşam boyu başarı ödülüne layık görüldü. 80 yaşındaki Lumet böylelikle ilk kez Oscar ödülü almış oldu.

Bu arada en kötü filmlerle oyuncuların seçildiği Altın Ahududu Ödülleri de sahiplerini buldu. Michael Moore’un yönettiği Fahrenheit 9/11 isimli belgeseldeki görüntüleriyle Başkan Bush en kötü erkek oyuncu seçildi. Elbette Başkan Bush ödülünü almak için törene katılmadı. Ancak Catwoman filmindeki performansıyla en kötü kadın oyuncu seçilen Halle Berry, Altın Ahududu Ödülü’nü almak üzere törene katıldı ve şaka yollu kendisini bu ödüle layık görenleri bir daha görmek istemediğini söyledi.

Öte yandan Fransız Oscarları olarak nitelenen Cesar Ödülleri de dün sahiplerini buldu. Amerikalı aktör Will Smith onur ödülüne layık görülürken başrolünü Bill Murray’ın oynadığı Lost In Translation filmi en iyi yabancı film ödülünü aldı. En iyi Fransız filmi ödülüne ise Abdüllatif Keçici’nin yönettiği L’esquive filmi layık görüldü.

XS
SM
MD
LG