Erişilebilirlik

Yunanistan'da Kilise Skandalı Derinleşiyor


Yunanistan haftalardır kilisedeki skandallar zincirine kilitlendi. Her gün yeni bir bilgi ve belge ortaya atılıyor ve skandallar kar topu gibi büyüyor. Bütün Yunanistan herşeyi unuttu kilisenin temizlenmesini konuşuyor.

Yunan Ortodoks Kilisesi tarihin en büyük depremiyle sarsılıyor. Skandallar zincirinde herşey var. Eşcinsellik, uyuşturucu ve ve tarihi eser kaçakçılığı iddiaları dahil. Ve bütün skandallar dönüp dolaşıp Yunan Ortodoks Kilisesinin başı olan Başpiskopos Hristodulos’u üstünde düğümleniyor. Olay öylesine büyüdü ki Yunan tarihinde ilk kez bir Başpiskopos istifaya zorlanıyor. Yunan medyası tarihinde ilk kez, bir zamanlar Cumhurbaşkanından bile populer olan Başpiskopos Hristodulos’u istifaya çağırıyor.

Bu olay aslında Yunanistan’daki büyük değişimi gösteriyor. Tarihi misyonları dolayısıyla Kilisenin daima Yunan toplumunda özel bir yeri var. Bu misyonun başında ise 400 yıllık Osmanlı yönetimi altında Yunan dilini ve kimliğini korumuş olması geliyor. Osmanlı İmparatorluğuna karşı başlatılan bağımsızlık savaşında da lider rolü oynayan yine kilise ve papazlar. Bu nedenle Kilise şimdiye kadar adeta dokunulmazlığa sahipti. Ancak bir ay önce patlayan skandallarla adeta kilisenin dokunulmazlığı ortadan kalktı ve bütün kirli çamaşırları ortalığa saçılmaya başladı.

Skandallar Yüksek Mahkemenin yolsuzlukla suçlanan hakimler hakkındaki soruşturmayı derinleştirmesiyle başladı. Yüksek Mahkeme, Pire’deki bazı hakimlerin Başpiskopos’a yakın Yosakis adındaki papazı tarihi eser kaçakçılığından akladıklarını ortaya çıkardı. Soruşturma derinleştikçe,Yosakis aleyhine 32 dava açıldığı ve hepsinden de beraat ettiği ortaya çıktı ve sonunda Yosakis tutuklandı. Skandala adı karışan 20 hakim hakkında soruşturma daha da derinleştirildi.

Bu arada skandal dallanıp budanlanmaya başladı ve Yunanistan Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hristodulos’a çok yakın olan Tesaliotida Metropoliti Teoklitos’la Hristodulos’un özel sekreterinin bir gece kulübünde sivil giysilerle uyuşturucu zanlısı olarak yakalandığı ve olayın örtbas edildiği ortaya çıktı. Bu skandal devam ederken bu kez de, yine Hristodulos’a yakın olan Attikis Metropoliti Panteleimon skandalı patladı. Panteleimon’un erkek sevgilisiyle telefon konuşmaları televizyonda yayınlandı. Metropolitin yüzme havuzlu bir villada yaşadığı ve bankada da 6 milyon Euro'su olduğu da su yüzüne çıktı. Bütün bu skandallar zincirine, Interpol tarafından aranan Vavilis adındaki bir uyuşturucu kaçakçısının, Hristodulos’un gizli talimatıyla, Irineos’un Patrik seçilmesini sağlamak için Kudüs’e gönderildiği, diğer adayı sahte kasetlerle eşcinsel olarak suçlayıp seçimi etkilediği ortaya çıkınca ortalık daha da karıştı. Kudüs Patriği önce Vavilis’i tanımadığını savundu ama Vavilis gizlendiği yerden televizyonlara kaset gönderip Patriğin yalan söylediğini açıkladı ve Kudüs patriğinin İnterpoldeki kayıtlarının silinmesi için kendisine söz verdiğini ancak tutmadığını bildirdi.

Skandalın en karmaşık yanı ise Hristodulos’un adamı Vavilis’in Yunan İstihbarat teşkilatı ve Yunan Kamu Düzeni Bakanlığıyla olan bağlantıları. Vavilis’in bir yandan İnterpol tarafından aranıp, diğer yandan Kudüs’e gidip geldiği sırada Bakanlığa silah sattığına ilişkin belgeler ortaya döküldü.

Bu arada Hristodulos ise skandalın dış güçler tarafından Ortodoksluğu sarsmak için ortaya atıldığını savunuyor. Başpiskoposun işaret ettiği dış güçlerin başında da CIA ve Fener Rum Patrikhanesi var. Ama Hristodulos’un savunmasını dinleyen de pek kalmadı gibi. Çünkü Hristodulos’un birçok konuda doğruyu söylemediği, her gün sızan yeni bir belge ve bilgiyle kanıtlanıyor. Hristodulos’a son darbeyi ise Kudüs Patriği vurdu. Baskıya dayanamayan Patrik, Vavilis’i Hristodulos’un gönderdiğini açıkladı.

Aslında, kilise ve papazlarla ilgili yolsuzluk ve eşcinsellik hikayeleri Yunanistan’da "herkesin bildiği bir sır." iki Yunanlı bir araya gelse, şehrindeki ya da doğup büyüdüğü adadaki papazın neler yaptığını konuşuyor. Söylentiler öylesine yaygın ki, hangi metropolitin eşcinsel olduğunu neredeyse bütün Atina biliyor. Hatta takma adlarını bile söylüyorlar ama bütün bunlar ilk kez yazılıp çiziliyor ve Başpiskopos istifaya zorlanıyor. Ancak Yunan tarihinde şimdiye kadar istifa eden Başpiskopos olmadığı için Hristodulos’un son dakikaya kadar direneceği tahmin ediliyor.

Bazıları Hristodulos’un ne kadar direnirse dirensin istifa etmek zorunda kalacağını çünkü Başbakan Karamanlis’le arasının bozulduğunu söylüyor. Hristodulos’un yeni Cumhurbaşkanının yemin töreninden önce istifa etmek zorunda kalacağını söyleyenler de var. ‘’Bu kadar olaydan sonra Başpiskopos Yunan Cumhurbaşkanını taktis ederek göreve başlatamaz ‘’diyorlar.

Yunanistan’da hiçbir Avrupa birliği ülkesinde olmayan bir gelenek var. Yeni Parlamento, bakanlar kurulu ve hatta Cumhurbaşkanı, Başpiskopos’un katıldığı bir törenle takdis edilerek göreve başlıyor. Eğer Hristodulos istifa ederse,Yunan tarihinde ilk kez bir Cumhurbaşkanı Kilise tarafından takdis edilmeyecek. Bu ise Yunan siyasi ve sosyal hayatında büyük bir değişim olacak. Yine de son kararı Başbakan Karamanlis’in vereceğinden söz ediliyor Atina Kulislerinde. Yorumcular, Hristodulos’u arenada yenilip yerde yatan gladyatöre benzetiyorlar. Eğer Karamanlis elini kaldırıp son işareti verirse Hristodulos’un istifa etmekten başka seçeneğinin kalmayacağı söyleniyor.

XS
SM
MD
LG