Erişilebilirlik

Suriyeli Liderden Doğrudan Görüşme Çağrısı


Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad, Washington’la doğrudan diyalog başlatmak istediğini bildirdi.

Hürriyet ve Sabah gazetelerine demeç veren Suriye devlet başkanı, ülkesinin Amerika’yla ilişkilerini “çok gergin” olarak niteledi ve doğrudan görüşme fırsat bulamadığını söyledi.

Amerika Dışişleri bakanlığı ise, Washington’un kaygıları konusunda Şam yönetimiyle daha önce birçok görüşme yapıldığını açıkladı. Bakanlık, Amerika’nın Şam’daki büyükelçisini geri çekmesine rağmen, büyükelçilikler aracılığıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin devam ettiğini belirtti.

Suriye, Lübnan’daki 14 bin askerini geri çekme konusunda yoğun uluslararası baskılara hedef oluyor. Ancak Beşir Esad’ın Türk gazetelerine verdiği demeçte, Lübnan konusunda atıfta bulunulmadı.

Amerika dışişleri bakanlığı müsteşar yardımcısı David Satterfield, Suriye’nin askerlerini çekmesini görüşmek üzere Pazartesi günü Lübnanlı liderlerle görüşecek. Görüşmelerde Lübnan’daki genel seçimler ve geçen hafta Lübnan eski başbakanı Refik Hariri’ye düzenlenen suikast sonrası yürütülen soruşturma da gündeme gelecek.

Suriye Lübnan'dan Çekilmiyor

Lübnan’daki Suriye askerlerinin, Şam hükümetinin açıklamasının aksine çekilmeye başlamadığı bildiriliyor.

Şam hükümeti, dün Lübnan’ın kıyı kesimlerindeki birliklerinin hepsini çekip Beka vadisinde toplayacağını bildirmişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan da , 1 Nisan’a kadar tüm Suriye askerlerinin Lübnan’dan ayrılması çağrısında bulunmuştu..

Ancak Annan’ın sözcüsü daha sonra 1 Nisan’ın kesin bir tarih olmadığını açıkladı. Lübnan’da halen 14 bin Suriye askeri olduğu tahmin ediliyor.

Öte yandan Lübnan’ın eski Başbakanı Refik Harriri’nin öldürülmesini soruşturacak Birleşmiş Milletler komisyonu Beyrut’ta çalışmalarına başladı.. Suikasti çözmekle görevlendirilen üç kişilik ekibe, İrlanda Emniyet Müdür Yardımcısı başkanlık ediyor..

XS
SM
MD
LG