Erişilebilirlik

Iraklı Başbakan Adayı Sistani'yle Görüştü


Irak başbakan adayı İbrahim el-Caferi, Necef’te Şiilerin en büyük dini lideri Ayetullah Ali el-Sistani ile görüştü. Caferi, görüşmede, seçimi boykot eden Sünni toplumun, Irak Anayasasının hazırlanması sürecine katılması konusunu ele aldıklarını açıkladı.

Irak'ta 30 Ocak seçimlerini kazanan Birleşik Irak İttifakı'nın başbakan adayı İbrahim El Caferi, Şii İslami Dava partisini temsil ediyor. Irak'ın en eski ve en güçlü Şii örgütlerinden biri olan Dava Partisi, 1970’li yıllarda Baas partisine başkaldırmış ancak isyan 1982 yılında kanlı bir şekilde bastırıldığında 75 bin kişi ölmüştü. Dava Partisi mensuplarıyla birlikte önce İran'a kaçan Caferi daha sonra İngiltere'ye yerleşti.

Esas mesleği doktorluk olan Caferi, savaştan sonra Irak’a döndü ve geçici yönetim sırasında bir süre Devlet Başkanı Gazi El Yaver'in yardımcısı olarak görev yaptı. Geçen yıl yapılan bir kamuoyu yoklaması 58 yaşındaki Şii politikacının ülkenin en sevilen liderlerinden biri olduğunu gösteriyordu. El Caferi seçim kampanyası sırasında yaptığı konuşmalarda, seçimleri kazanırlarsa, "Şiiler olarak değil Iraklılar olarak" görev yapacaklarını söylemişti.

Kürt politikacı Kubad Talabani, başbakan olması halinde İbrahim el Caferi’yi çok zor bir işin beklediğini söylüyor, seçimden ikinci çıkan Kürtlerle işbirliği yapması halinde güçlü bir hükümet kurabileceğini savunuyor:

Kubad Talabani, el Caferi’nin tanınan bir isim olduğunu söylüyor ancak “toplumun diğer unsurlarıyla birlikte çalışabilecek mi bilmiyoruz..” diyor. Talabani’ye göre, Şiilerin beklentilerinin aksine Birleşik Irak İttifakı'nın oyların olağanüstü çoğunluğunu alamaması Kürtlerin önemini artırıyor.

Caferi Başbakan olursa ülkedeki çeşitli etnik ve dini gruplarla işbirliği yapmak zorunda kalacak. Irak’ın Sünni Sanayi Bakanı Haşim el Hasani, seçim sonuçlarının Sünniler tarafından hoş karşılanmadığının bilincinde olduğunu söylüyor:

Bakana göre, Doktor el Caferi, Irak’ın Şiiler, Sünniler ve Kürtler olmak üzere üç parçadan oluştuğunu biliyor. Sünni Bakan, bunun yanısıra laik unsurların da ciddi bir siyasi güç olduğunu hatırlatıyor ve yeni anayasa ve yeni seçimlere kadar işlerin zor olacağını belirtiyor.

İbrahim el Caferi’nin başbakanlığı garanti değil. Amerika’ya yakınlığıyla tanınan geçici Başbakan Ayad Allavi, görevde kalabilmek içini Caferi’yi tecrit etmeye çalışıyor. Haberlere göre Allavi’nin el Caferi’yi önlemek için Şii rakibi Ahmet Çelebi’yle işbirliğine gitmesi bile mümkün. Bir uzman, Ayad Allavi ile Ahmet Çelebi’nin birbirlerinden nefret ettiğini söylüyor ama “el Caferi’den daha fazla nefret ediyorlar” diyor.

XS
SM
MD
LG