Erişilebilirlik

Bush Putin'le Görüşüyor


Başkan Bush, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le bugün Slovakya’da görüşmeye hazırlanıyor.

Amerika, Rusya’nın demokrasi uygulamaları hakkında bir süredir kaygılarını dile getiriyordu.

Başkan, Pazartesi günü Brüksel’de yaptığı bir konuşmada Rusya’nın demokrasi ve kanun düzeni taahhüdüne bağlı kalması gerektiğini söylemişti.

Rusya’da hükümetin, Yukos petrol şirketine el koyması, medyaya karşı sindirme kampanyası ve valilerin seçimle değil atama ile belirlenecek olması, Rusya’nın demokrasiden uzaklaştığı şeklinde yorumlanmış ve kaygı yaratmıştı.

Washington, Rusya’nın İran’a nükleer santral yapımında sağladığı destekten hoşnutsuzluğunu da aktarmıştı. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Rus-Amerikan ilişkilerinin en iyi seviyede olduğunu vurguladı ancak zirve sırasında birçok sorunun gündeme gelebileceğini kaydetti.

Buarada, Başkan Bush ve Almanya başbakanı Gerhard Schröder, dün biraraya gelerek, İran’ın nükleer silah sahibi olmaması gerektiğini açıkladı. İki lider bu açıklamayı, Mainz kentindeki görüşmelerinden sonra düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptı.

Bush, uluslararası topluluğun, İran’ın nükleer silah üretmemesi konusunda tek sesle konuşmasının şart olduğunu söyledi. Schröder ise, aynı görüşü dile getirirken Almanya ile Amerika arasında İran’ı nükleer silahtan vazgeçmeye ikna etme yönündeki görüş ayrılıklarına değinmekten kaçındı.

Başkan Bush Avrupa gezisinde, Irak savaşı nedeniyle bozulan ilişkileri onarmayı amaçlıyor.

XS
SM
MD
LG