Erişilebilirlik

Öğrenci Affı Kabul Edildi


Türkiye’de uzun süredir tartışılan öğrenci affı yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Meclis Genel Kurulu, yüksek öğrenimini 29 Haziran 2000 tarihinden sonra her ne sebeple olursa olsun yarıda bırakan öğrencilere af getiren yasayı dün gece kabul etti. Yaklaşık 224 bin öğrenciyi ilgilendiren yasayla, öğrencilere bir öğretim yılı devam ve üç sınav hakkı veriliyor.

Yasadan yararlanmak isteyenler yasa yürürlüğe girdikten sonra iki ay içinde üniversitelere başvurularını yapabilecekler. AKP tarafından verilen bir önergeyle affın kapsamı genişletildi. Yurtdışındaki üniversitelerden mezun olanlara, denklik için YÖK’ün yaptığı seviye tespit sınavında başarısız olanlara da ek bir sınav hakkı tanınacak.

Yasanın yürürlüğe girebilmesi için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanması gerekiyor. Cumhuriyet Halk Partisi düzenlemenin nitelikli çoğunluk olan 330 miletvekilinin onayıyla çıkması gerektiğini savunarak, yasanın Cumhurbaşkanı veya Anayasa Mahkemesinden döneceği uyarısında bulundu. Yasa, disiplin cezalarına da af getirdiği için, türbanlı öğrencileri de kapsıyor. Bu nedenle af yasasına, Yüksek Öğretim Kurulu ve rektörler tepkili.

Bu düzenleme Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in onaylaması halinde 1980 sonrasında çıkarılan 10’uncu öğrenci affı olacak.

XS
SM
MD
LG