Erişilebilirlik

Amerika: Türkiye'yle İlişkilerimiz Sağlıklı ve Olumlu


Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın basına yapılan dünkü brifinginde Türk Amerikan ilişkileri hakkında son günlerde Amerikan ve Türk basınında yer alan olumsuz yorumlar gündeme geldi. Bakanlık Sözcüsü Richard Boucher’e bir gazeteci, Dışişleri Bakanlığı’nın iki ülke arasındaki ilişkiler hakkında kaygıları olup olmadığını ve ortaya çıkan gerginlik konusundaki görüşünü sordu. Sözcü Amerika ile Türkiye’nin, çok çeşitli alanlarda sağlıklı ve olumlu bir ilişki içinde olduklarını ve bu durumun her iki ülkenin de yararına olması için çaba göstermeye devam edeceklerini söyleyerek yanıt verdi: Boucher şöyle konuştu:

“Dışişleri bakanının son Türkiye ziyaretinde söylediklerini tekrarlamak isterim. Türkiye bizim, çok önemli bir müttefikimizdir. Çok çeşitli stratejik konularda, son derece geniş bir alana yayılan işbirliğimiz var. Türkiye’nin Avrupa’daki geleceği gibi... Ortadoğu’da hem barışı kurma sürecinde, hem Irak’taki gelişmelerde ve hem de bölgedeki diğer konularda geniş işbirliği yapıyoruz. Ekonomik alanda da, aynı şeyi söylemek mümkün. Bu bakımdan, son derece sağlıklı ve olumlu bir işbirliğine sahibiz. Bu, her iki taraf için de sağlıklı ve verimli olarak devamını sağlamak için gösterdiğimiz çabaya layık bir işbirliğidir.”

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Baucher’in bu açıklaması, Wall Street Journal gazetesinde Türkiye’yi yeniden hasta adam olarak niteleyen bir köşe yazısını izledi. Türk Amerikan ilişkilerinde soğukluk yaşandığı ve Amerikan aleyhtarı duyguların yaygınlığına işaret edilen yazıda Türk hükümeti de bu durumu düzeltecek girişimlerde bulunmamakla suçlanıyordu.

XS
SM
MD
LG