Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye'ye Destek


Amerikan hükümeti, Türkiye ile ilgili resmi görüşünün Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice tarafından Ankara ziyareti sırasında açıklandığını bildirdi. Dışişleri bakanlığı sözcüsü, bu açıklamayı “Wall Street Journal” gazetesinde yayınlanan Türkiye aleyhtarı yorum üzerine yaptı. Gazetinin görüşünün paylaşılmadığını belirten sözcü, Amerikan işadamlarının Kıbrıs Türk kesimine yaptığı ziyareti de savundu.

Dışişileri bakanlığı sözcüsü Richard Boucher’a dünkü basın brifinginde “Wall Street Journal” gazetesinde yayımlanan Türkiye ile ilgili makaledeki görüşleri paylaşıp paylaşmadığı soruldu. Makalede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Amerikan aleyhtarı, Yahudi düşmanı bir kişi olarak tanımlanmış ve Türkiye için Avrupa’nın hasta adamı deyimi kullanılmıştı.

Sözcü Richard Boucher, makaledeki görüşü paylaşmadığını belirtirken şöyle konuştu: 'Amerika’nın görüşü, Dışişleri Bakanı Rice’in Türkiye’de iken açıkladığı görüşler doğrultusundadır. Bakan, Ankara’da iken bir çok şey söyledi..Sizi, bakanın söyledikleriyle ilgili tutanakları okumaya çağırırım..Bu tutanaklarda açıklananlar, Amerika’nın Türkiye ile ilgili resmi görüşüdür.'

Sözcü Richard Boucher, Amerikalı işadamlarının Kıbrıs’ın Türk kesimine yaptığı ziyareti de “normal bir iş gezisi” olarak nitelendirdi. 30 yıldır yapılmayan böyle bir gezinin neden şimdi yapıldığı sorusuna ise Boucher, Kıbrıs Türk kesimine yönelik ekonomik tecridi hafifletmeye çalıştıklarını, bu nedenle bu tür temasları yararlı gördükleri yanıtını verdi.

Boucher, gezinin Amerika’nın Kıbrıs politikası üzerinde yasal ya da herhangi bir başka etkisi olmayacağını, Kıbrıs Türk kesiminin tanınması konusundaki politikanın değişmediğini de vurguladı.

XS
SM
MD
LG