Erişilebilirlik

Bush: 'İsrail'i Korumaya Kararlıyız'


Baskan Bush Israil’in Iran’dan korkmasi için sebepler bulundugunu belirtti ve Amerika’nin Israil’in güvenligini korumaya kararli oldugunu söyledi. :

Baskan Bush’a basin toplantisinda Israil’in, Iran’in nükleer tesislerine saldirma ihtimalinin olup olmadigi soruldu. Bush bu soruya, “açikca söylemek gerekirse, Israil’i sevmiyorlar” yanitini verdikten sonra soruyu biraz degistirerek, Israil için tehlikeyi, Iran’in yarattigini söyledi:

"Eger ben Israil lideri olsaydim ve Iranli bazi Ayetullah’larin ülkemin güvenligi hakkindaki konusmalarini dinlemis olsaydim, Iran’in nükleer silah sahibi olmasindan kaygi duyardim. Israil bizim müttefikimizdir ve bizim, Israil’i koruma konusunda çok saglam bir taahhüdümüz var. Güvenligi tehdit edilirse, Israil’i koruruz."

Bush, Israil de dahil olmak üzere her ülkenin, Iran’in nükleer silah gelistirmesinden kaygi duymasi gerektigini söyledi.

Iran uzun süredir nükleer programinin, ülkesinin giderek artan enerji ihtiyacini karsilamaya yönelik; ve barisçi amaçli oldugunu söylüyor. Ancak Iran, Uluslararasi Atom Enerji Dairesi ile tam bir isbirligi yapmamakla suçlaniyor. Avrupalilarin diplomatik girisimleri de, Iran’in nükleer programi konusunda henüz bir anlasma ortaya çikartamadi.

Israil kendi kendini savunma hakkinin bulundugunu belirtiyor, ve bu hakki, bölgedeki güçlere karsi önleyici bir baskin düzenleme anlamina gelse bile koruyacagini söylüyor. Israil 1981 yilinda Irak’in nükleer reaktörünü bombalayarak imha etmisti.

Baskan Bush, Iran’in nükleer emellerinin yarattigi soruna diplomatik çözüm aramaya devam edeceklerini söyledi. Bush bu konunun gelecek hafta Avrupali liderlerle görüstügü zaman gündeminin ön siralarinda olacagini da belirterek söyle konustu:

"Bu ziyareti, Avrupalilarla ortak stratejiler üzerinde konusup anlasmak ve tek bir ses olarak konusabilmek için yapiyorum. Iran’in nükleer bir programinin olmamasi lazim. Bunu saglamak için de nasil bir ortak çalisma içinde olmamiz gerektigini oturup konusacagiz."

Iran ve Suriye hafta basinda güvenlik tehditlerine karsi ortak bir pakt olusturduklarini açikladilar. Dün de Iran bölgedeki tüm ülkeleri, Amerika ve Israil’in tertiplerine karsi bir araya gelmeye çagirdi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG