Erişilebilirlik

Irak'ta Resmi Seçim Sonuçları Açıklandı


Irak Seçim Komisyonu, seçim sonuçlarını onaylayarak açıkladı. Resmi sonuçlara göre, Şii İttifakı Meclisteki 275 sandalyeden 140’ını kazandı.

30 Ocak seçim sonuçlarına karşı şikayetlerin değerlendirilmesi için tanınan üç günlük sürenin dolmasıyla birlikte bağımsız seçim komisyonu, sonuçları onayladı. Komisyon yetkilileri, bazı şikayetlerin bulunduğunu ve bunların soruşturulduğunu açıkladı.

Komisyonun başkanı Abdul Hüseyin Hindavi, sonuçların Irak halkının iradesini yansıttığını söyledi:

“Seçim komisyonu, sonuçlara tekrar bakmıştır – ve koşullar nedeniyle bazı eksiklikler olsa bile, seçimlerin adil bir şekilde yapıldığı sonucuna varmıştır. Söz konusu eksiklikler, seçimlerin güvenirliliğini sarsmamıştır.”

Birleşmiş Milletlerin Seçim Danışmanı Carlos Valenzuela, Irak yönetimini tebrik ederek, seçimlerin bu en zor şartlar altında, “başarılı” bir şekilde yapıldığını söyledi.

“Evet, seçimler mükemmel değildi; Kimse mükemmel olmasını beklemiyordu zaten. Ancak, seçimler başarıyla yapıldı. Sadece Irak Seçim Komisyonunu değil, bütün Irak halkını, siyasi çevreleri, gözlemcileri ve bu sürece katılan herkesi kutluyoruz.”

Seçim sonuçlarının kesinleşmesiyle birlikte, Meclisteki sandalye dağlımı da belirlendi. Seçimlere katılan 111 siyasi gruptan 12’si mecliste temsil edilecek.

Oyların yüzde 48’ini kazanan Şiilerin desteklediği Birleşik Irak İttifakı, 275 üyeli mecliste, sandalyelerin 140’ını kazanıp, çoğunluğu oluşturdu.

Kürt İttifakı 75 sandalye kazanarak ikinci sırada yer aldı. Üçüncü olan geçici Başbakan İyad Allavi’nin listesiyse 40 sandalye kazandı.

Şii İttifakı, başbakan adayını belirlemeye çalışıyor. Şiilerin Başbakan adayı, İbrahim Caferi veya Ahmet Çelebi olması bekleniyor.

Caferi, Irak’ın geçici Başkan Yardımcısı ve muhafazakar ve dinci olan Dava Partisinin lideri.

Daha ılımlı bir Şii olan Ahmet Çelebi’yse tartışmalı bir siyasetçi. Irak Savaşı öncesinde Pentagon tarafından desteklenen Çelebi, İran’a istihbarat vermekle suçlanmasından sonra, Washington’un desteğini kaybetti. Çelebi, suçlamaları reddediyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre, Irak’ın en popüler lideri olan Caferi başbakan adayları arasında favori gözüküyor. Ancak rakibi Çelebi beklenenden de büyük bir güç sergiledi.

Şii İttifakı yetkilileri, önümüzdeki günlerde adaylarını açıklayacaklarını belirtiyorlar.

XS
SM
MD
LG