Erişilebilirlik

Loğoğlu: 'İlişkiler Hala Çok Güçlü'


Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, Amerika’yla Irak konusunda çıkan ve çıkabilecek sorunlara rağmen iki ülkenin güvenilir müttefikler olduğunu ve sorunların zaman içinde çözümlenebileceğine inandığını söyledi. Başkan Bush’un ve yeni Dışişleri Bakanı'nın Türkiye’nin stratejik önemini bildiğini kaydeden Büyükelçi Loğoğlu, Rice’ın Ankara’yı da ilk resmi ziyaret programına almasının bunun göstergesi olduğunu bildirdi.

Faruk Loğoğlu, Amerika Başkanı Bush'un ikinci dönemiyile ilgili olarak Amerika'nın Sesi'ne şunları söyledi: "Başkan Bush, Türkiye'ye ilgi duyan, Türkiye'yi tanıyan, Türkiye'ye sempati besleyen, Türkiye'nin bircok alanda yanında yer almış bir liderdir. Hem Avrupa Birliği'ne olan adaylığımızı desteklemiştir, hem Türk ekonomisine zor günlerinde önemli destek vermiştir. Bu nedenle biz ikinci döneminde de Başkan Bush'un Türkiye'ye sıcak ve yakın bir ilgi göstereceğini düşünmekteyiz. Ve tabii ki ilişkilerimizi biraz zorlayacak konular olacaktır ama unutmayalım ki Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye, birbirine dost, biribiriyle müttefik ve birçok konuda ortak değerler ve ortak çıkarlar paylaşan iki ülkedir. Sonuç olarak ben Başkan Bush'un ikinci döneminde de Türkiye-ABD iliskilerinin yine sıcak, yakın ve önemli bir ilişki olacağını düşünüyorum."

Irak'la ilgili sorunlara da değinen Loğoğlu, 'Irak konusunda bazı anlaşmazlıklar çıksa da bunlar görüşmeler yoluyla çözüme ulaştırılacaktır. İki ülke arasındaki stratejik ortaklık, iki ülke için de son derece önemlidir' diye konuştu.

Loğoğlu ayrıca, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Türkiye ziyaretiyle ilgili değerlendirmede bulunarak, 'Son derece önemli ve yararlı bir ziyaret olmuştur. Rice'in ilk resmi ziyaretine Türkiye'yi de dahil etmesi son derece önemlidir.' dedi.

Büyükelçi Loğoğlu Amerikan televizyonlarında Türkiye aleyhtarı dizilere tepki gösterdiklerini ve bir televizyon kanalından olumlu yanıt aldıklarını belirtti.

XS
SM
MD
LG