Erişilebilirlik

Mesut Yılmaz ve Güneş Taner Yüce Divan'da Yargılanıyor


Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner’in Yüce Divan’da yargılanmalarına bugün başlandı. Bu arada tartışmalı öğrenci affı yasa tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Eğitim Komisyonu’nda kabul edildi.

Bugün ilk defa eski bir Başbakan Yüce Divanda yargılanıyor. Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner’in Türkbank ihalesine fesat karıştırmak suçundan Yüce Divan’da yargılanmalarına bu sabah saatlerinde başlandı.

Yılmaz ve Taner ile avukatlarının katıldığı duruşmada iddia makamında Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok yer alıyor. Mesut Yılmaz duruşmaya eşi Berna Yılmaz ve kardeşi Turgut Yılmaz’la, eski Devlet Bakanı Güneş Taner ise duruşmaya eşi Beyza Taner’le geldi. Yılmaz ve Taner’i çeşitli illerden gelen 100’den fazla ANAP'lı Anayasa Mahkemesi'nin önünde karşıladı.

Yılmaz ve Taner’in Yüce Divan’a sevk kararında, “Türkbank ihalesi sürecinde ihalenin yapımında ve fiyat oluşumunda fesat karıştırmak suretiyle güdümlerinde bir medya düzeni kurmak için tüm organizasyonları gerçekleştirdikleri, böylece siyasi rant amaçladıkları, ayrıca Türkbank ihalesi ile doğrudan ilişkisi bulunmayan üçüncü şahıs konumundaki Kamuran Çörtük’e ihalede üstlendiği aracılık misyonunun karşılığı olarak Genç TV’nin bedelsiz olarak verilmesini sağladıkları” belirtiliyor. Yılmaz ve Taner hakkında Türk Ceza Kanunu’nun “devlet alım-satımına fesat karıştırmak” suçundan en az 10 yıl hapisleri isteniyor. Yargılamada Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu hükümleri uygulanıyor.

Mesut Yılmaz 1991, 96 ve 97 yıllarında üç kez Başbakanlık görevinde bulunmuştu.

Bu arada dün akşam Erkan Mumcu’nun hem Kültür ve Turizm Bakanlığı görevinden hem de partisinden istifa etmesinin yankıları Ankara’da sürüyor. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül Mumcu’nun istifasıyla ilgili olarak, “Kendi takdiridir kendi yolunu seçmiştir” dedi. Dün akşam Mumcu’nun istifasını açıklamasının ardından Dışişleri Bakanlığı önünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, hükümetin gündeminde kabine revizyonunun olmadığını da sözlerine ekledi. Erkan Mumcu’nun istifasıyla boşalan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik vekalet edecek.

Erkan Mumcu’nun görüş ayrılığı nedeniyle istifa gerekçelerinden biri olarak gösterilen öğrenci affı yasa tasarısı ise bugün toplanan Meclis Milli Eğitim komisyonunda kabul edildi. Böylece 29 Haziran 2000 tarihinden sonra üniversitelerden her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilen öğrencilere yeni haklar tanınacak. Komisyon toplantısına YÖK’ten ve üniversitelerden yetkililer ise çağrılmalarına rağmen katılmadılar.

Mumcu’nun “Ben katılmadığım çözümlerin altına imza atmak istemiyorum” dediği öğrenci affı yasa tasarısı dün akşam toplanan AKP Merkez Yönetim Kurulu’nda da gündeme gelmişti. Kurul toplantısı sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül öğrenci affı yasa tasarısında bir değişiklik olmayacağını söylemişti.

XS
SM
MD
LG