Erişilebilirlik

'Bush Yönetimi Silah Denetçilerine Baskı Yapıyordu'


Avustralyalı uzman Rod Barton, Irak’ta çalışmaya ilk kez 1991 yılında Birinci Körfez Savaşından sonra başlamış. Mikrobiyolog olan Barton, 2003 yılında, Saddam Hüseyin devrildikten sonra, kitle imha silahları aramak için kendisi gibi binlerce uzmanla birlikte Amerika hesabına tekrar Irak’a gitmiş.

Rod Barton, dün, araştırmaya katılan uzmanların, Irak’ta kitle imha silahları bulunamadığı yolundaki raporlarının, Amerikalı yetkililer tarafından sansür edildiğini öne sürdü. Avustralya’da bir televizyona demeç veren Barton, sansürün, geçen Şubat ayında, heyetin Amerikalı başkanı değiştikten sonra başladığını söyledi. Barton’a göre yeni başkan Charles Duelfer, raporların müphem olmasını istiyor, içlerinde hassas siyasi bilgi bulunmamasında ısrar ediyordu. Başkan Bush’un Irak’a savaş açma gerekçesinin başında bu ülkenin kitle imha silahlarına sahip olduğu ve bölgeyi her an kan gölüne çevirebileceği iddiası geliyordu. Dolayısıyla Irak’ta bir türlü kitle imha bulunamaması Washington‘u çok zor durumda bırakmıştı.

Avustralyalı uzmana göre, arama çalışmalarını yöneten Amerikalılar, gerçeği kabul etmek, başka bir deyişle, Irak’ta kitle imha silahları bulunamadığını itiraf etmek yerine, tüm dünyaya “belki var da biz bulamadık, gelecekte bulunur..” gibi mesajlar vermeye çalışıyordu. Barton, açıklamasında bunu sahtekarlık olarak gördüğünü ve görevinden istifa ettiğini söyledi.

Ancak Avustralyalı mikrobiyoloji uzmanının Irak macerası burada bitmiyor. Rod Barton, yalancılıkla suçladığı Amerikalı yetkili Charles Duelfer tarafından tekrar Irak’a davet edilmiş. Davetin nedeni bir zamanlar Irak’ta kitle imha silahları bulunmasının sadece zaman işi olduğunu savunan Amerikalı yetkilinin son ve kesin bir rapor hazırlamak istemesi.

Avustralyalı uzmanın da katkısıyla hazırlanan ve geçen Ekim ayında yayınlanan raporda, Saddam Hüseyin’in elinde kitle imha silahları bulunmadığı belirtiliyor ayrıca Irak’ın 1991 yılından bu yana kitle imha silahlarına ve bu tür silahlar yapabilecek teknolojiye sahip olmadığı vurgulanıyordu.

XS
SM
MD
LG