Erişilebilirlik

Krueger Türkiye'yi Örnek Gösterdi


Uluslararası Para Fonu Başkan Yardımcısı Anne Krueger, küresel ekonomide istikrar konulu bir toplantıda yaptığı konuşmada geleceğe ilişkin iyimser bir tablo çizerken, Türkiye ve Brezilya’yı örnek ülke olarak gösterdi.

IMF Başkan Yardımcısı Anne Kreuger, California eyaletindeki Stanford Üniversitesi’ne bağlı Ekonomi Politika Araştırmaları Merkezi’nde yaptığı konuşmada kısa vadede dünya ekonomisine dair olumlu beklentilerin devam ettiğini söyledi. IMF yetkilisi, politikacıların bu esintiyi arkalarına alarak orta vadede büyümeyi sürdürecek adımlar atmalarını istedi. Krueger, siyasi liderlere gelecekte ortaya çıkabilecek ekonomik dalgalanmaları kolayca atlatabilmek için gerekli yapısal reformları uygulamaya koymaları çağrısında da bulundu. Anne Krueger, 2005 yılında büyümenin biraz daha yavaş ama daha sürdürülebilir bir düzeyde devam edeceğini belirtti. Yetkili, geçen yıl yüzde 5 olarak kaydedilen büyümenin bu yıl yüzde 4 virgül 5 civarında seyredeceğini de vurguladı. IMF yetkilisi geçen yıl enflasyonun birçok ülkede gerilemesini ve gelişmekte olan ülkelerde dalgalı kur politikasına geçilmiş olmasını küresel alanda kaydedilen başarılar arasında saydı.

Dış ticaret dengesizliğinde tek suçlu ABD değil

2001 yılında sekteye uğrayan küresel ticaretin geçen yıl yeniden hız kazandığını söyleyen Krueger, geçen yıla küresel ekonomik canlılığın damgasını vurduğunu belirtti. 2004 yılında Amerika’nın küresel büyümenin önemli kaynaklarından biri olduğunu vurgulayan IMF Başkan Yardımcısı, bu ülkenin cari hesap ve bütçe açıklarıyla ilgili kaygıların, tüm dünyanın geleceğini yakından ilgilendirdiği için anlaşılabilir olduğunu belirtti. Yetkili, bununla birlikte cari açıklara Euro’nun zayıf performansının yol açtığını söyleyerek, Avrupa’da hızlı büyüme görülürse, dünya ticaretindeki dengesizliğin daha çabuk giderilebileceğini ifade etti. Bunun içinse Avrupa’nın yapısal reformlara ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Türkiye ve Brezilya örnek ülke

IMF yetkilisi “Küresel Ekonomi Ne Kadar İstikrarlı” konulu konferanstaki konuşmasının önemli bir bölümünü Türkiye ve Brezilya örneklerine ayırdı. Her iki ülkenin izlemiş olduğu dalgalı kur politikalarının istikrarsızlık unsurlarını önemli ölçüde azalttığını, borç yüklerini hafifletirken büyümede artış kaydettiklerini söyledi. Güçlü mali politikalar sayesinde Türkiye’nin 1960’lı yıllardan beri enflasyonu ilk kez tek haneye indirdiğini ve geçen yıl yüzde 8’e yakın bir oranda büyüdüğünü kaydeden Krueger, bununla birlikte Türkiye’nin gayri safi milli hasılasının yüzde 70’ine yakın bir düzeyde olan kamu borçlarını azaltması gerektiğine dikkat çekti. IMF Başkan Yardımcısı Anne Krueger, “Türkiye ve Brezilya’da elde edilen başarılar, yapısal reform ve doğru politikalarda ısrar etmenin ne denli önemli olduğunu gösteriyor” dedi ve “ekonomik performansı yükseltmenin, orta vadede ekonomik istikrarsızlıkları önlemenin yegane yolu da budur” görüşünü savundu.

XS
SM
MD
LG