Erişilebilirlik

Avrupa İran'a Karşı Amerika'nın Desteğini Bekliyor


Almanya, Amerika’yı İran konusunda Avrupa’nın diplomatik çabalarını desteklemeye çağırdı.

Çağrı, Mühih’te düzenlenen 41 inci uluslararası güvenlik konferansı sırasında başbakan Gerhard Schröder tarafından yapıldı.

Schröder, İran’ı nükleer silah hedefinden vazgeçirmek için ekonomik ve güvenlik teşviklerine ihtiyaç olduğunu söyledi..Hastalığı nedeniyle konferansa katılamayan Schöder’in konuşması, Savunma bakanı Peter Struck tarafından okundu.

Amerika Savunma bakanı Donald Rumsfeld ise konferansa yaptığı konuşmada Avrupa ile Amerika arasında İran ile ilgili ciddi görüş ayrılıkları bulunmadığını belirtti.

Rumsfeld, konuşmasında NATO ülkelerini terörizme karşı savaşta birlik içinde hareket etmeye de çağırdı. Amerikalı bakan, bir ülkenin tek başına terörizmi yenilgiye uğratamayacağının açık olduğunu vurguladı.

Almanya başbakanı Schröder ise Amerika ile Avrupa arasında işbirliği yollarını araştıracak bağımsız bir uzmanlar komisyonu kurulmasını önerdi.

'Eski Rumsfeld'

Rumsfeld’in iki yıl önce aynı konferansta Irak savaşına karşı çıkan Almanya ve Fransa’yı “Eski Avrupa” diye tanımlayarak küçümsemesi büyük tepkilere yol açmıştı.

Amerika savunma bakanı bu kez iki yıl önceki açıklaması için “Eski Rumsfeld” diyerek havayı yumuşatmaya çalıştı.

XS
SM
MD
LG