Erişilebilirlik

Irak'ta Şiilere Saldırı: 23 Ölü


Irak’ta isyancıların Şiilere karşı giriştiği iki saldırıda 23 kişi öldü.

Saldırılar, Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in ülkedeki Amerikan askerlerine beklenmedik bir ziyaret yapmasından birkaç saat sonra düzenlendi.

İlk saldırıda Bağdat’ın Şii mahallesinde bir fırıncı dükkanına giren silahlı kişiler 9 işçiyi öldürdü.

Kısa bir süre sonra Bağdat’ın kuzeydoğusundaki Balad Ruz kasabasında bir Şii camii önünde bir araca yerleştirilen bombanın patlaması sonucu ise 13 kişi öldü, 23 kişi yaralandı.

Rumsfeld Irak'tan ayrıldı

Musul’da Amerikan askerlerini ziyaret eden Savunma Bakanı Rumsfeld, daha sonra Bağdat’ta Amerikalı komutanlarla görüştü.

Seçimlerin güvenlik içinde yapılmasından ötürü Amerikan birliklerini öven Bakan, Irak ordusunun yakında kendi başına hareket edecek bir hale geleceğini söyledi. Rumsfeld daha sonra Başbakan Iyad Allavi ile görüştü.

Sabahın erken saatlerinde Musul’a varan Bakan, ilk önce bir sahra hastanesindeki yaralı askerleri ziyaret etti. Hastaneden sonra üs yemekhanesinde askerlere hitap eden Bakan, seçimlerin güven içinde ve başarıyla yapılmasından onların sorumlu olduğunu söyledi.

Bakan, askerlere, Irak halkının özgürlüğüne katkılarından ötürü övünç duymaları gerektiğini belirtti ve tüm Amerika’nın askerleri gönülden desteklediğini söyledi. Bakan, "Askerlerimizle gurur duyuyoruz.. Onlara şükranız.. Ve bunun için başlattıkları işi bitirmeye kararlıyız." dedi.

Bakan daha sonra Irak askerlerinin eğitildiği bir tesisi gezdi, Iraklı komandoların bir binayı basmalarını izledi. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, daha sonra Bağdat’ta Amerikalı komutanlarla bir araya geldi. Bakan daha sonra yaptığı açıklamada, Irak’ta hem askeri hem de siyasi süreçte ilerleme kaydedildiğini söyledi:

Bakan, Amerika’nın, askeri ve siyasi sürecin birlikte ilerlemesinde ısrar ettiğini belirtti ve “ Politik durum düzeldikçe güvenlik durumunun da düzeleceğini umut ediyoruz” dedi. Daha önce yedi kez Irak’a gitmiş olan Rumsfeld’in son yolculuğu, seçimlerden sonra bu ülkeye yaptığı ilk ziyaret oluyor.

Savunma Bakanı, seçimlerin başarıyla yapılabilmesinden kısmen Irak güvenlik kuvvetlerini sorumlu tutuyor. Bakan, seçim başarısının müttefik ülkelerin Irak ordusunun eğitimine katkılarını artıracağı görüşünde. Nice’de yapılan NATO Savunma Bakanları toplantısında da en çok bu konu üzerinde durulmuştu. Amerika, NATO üyesi ülkelerden Irak polis ve askerlerinin eğitimiyle daha fazla ilgilenmelerini istiyor. Konu, on gün sonra yapılacak NATO zirvesinde de muhtemelen tekrar gündeme gelecek.

XS
SM
MD
LG