Erişilebilirlik

8 Şubat 2005: İsrail ile Filistin Arasında Ateşkes Görüşmeleri


İsrail ile Filistin arasında ateşkes ilanı konusunda sağlanan ilerleme Amerikan gazetelerinde geniş yankı buluyor. New York Times, ateşkesin denetlenmesi için Amerikalı Korgeneral William Ward’ın görevlendirilmesini Amerika’nın sürece aktif katılımı açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor. Gazete, Washington yönetiminin daha önce bölgede görevlendirdiği Korgeneral Ward’dan çok daha fazla tanınmış isimlerin görevlendirdiğini ve bu kişilerin hepsinin başarısız olduğunu hatırlatıyor. Ancak gazete, Filistin yönetiminin başında Mahmud Abbas’ın bulunmasını bu kez başarı sağlanması açısından umut verici bir fırsat olarak yorumluyor.

"Abbas bugün, İsrail Başbakanı Ariel Şaron’la tarihe geçebilecek bir görüşme yapmak üzere Mısır’ın tatil beldesi Şarm el Şeyh’e gidiyor. Abbas, beraberinde Filistin yönetiminde uzun süredir bulunmayan gerçekçiliğini de götürüyor. Bu özellik, pragmatik bir devlet adamı olmaktan çok ateşli bir devrimci olan Arafat’ta bulunmuyordu. Eğer Abbas, şiddete karşı çıkmayı sürdürür ve bu sözlerini eylemleriyle de desteklerse, Arafat’ın başaramadığı bir şeyi başararak, Şaron’u gerçek bir barış anlaşmasına ve Filistin devletini kabul etmeye zorlayabilir."

New York Post
da, Şaron ve Abbas arasında Mısır’da yapılacak görüşmenin son dört yıl içinde gerçekleşen en üst düzey görüşme olacağına dikkat çekiyor. Gazete, ateşkes konusundaki uzlaşmanın her iki tarafın da bazı tavizler vermesi sayesinde gerçekleştiğini vurguluyor ve Amerika Dışişleri Bakanı Condolleeza Rice’ın Ortadoğu temaslarını büyük bir başarı olarak tanımlıyor.

"Her iki tarafın da ne kadar ileri gitmek istediği, hiç kuşkusuz bugün Mısır’da yapılacak zirvede daha da net bir şekilde ortaya çıkacak. Ve tek bir şiddet eyleminin, bütün barış umutlarını ortadan kaldırmasa da, sağlanan ilerlemeyi yok etme riski her zaman var. Ancak yine de, bu ilerleme uygun bir zamanda başlamış, gerçek bir ilerleme gibi görünüyor. Bu da, Bush yönetiminin, Yaser Arafat gidinceye ve sorumlu bir Filistin yönetimi oluşuncaya kadar devreye girmeme tavrının ne kadar doğru olduğunu gösteriyor."

Gündemin öne çıkan bir başka konusu ise Başkan Bush’un açıkladığı 2006 mali yılı bütçesi. Bütçeye sert eleştiriler yönelten Washington Post gazetesi, Irak savaşı, Sosyal Güvenlik reformu ve minimum vergi miktarındaki değişiklik gibi kalemlerin bütçede yer almamasını komedi olarak değerlendiriyor. Gazete, konut, çevre, eğitim ve taşımacılık gibi kalemlerde öngörülen kesintilerin ise bir trajediye yol açacağı görüşüne yer veriyor.

"Yönetim ve yandaşları, bu kesintileri hoş olmayan, ancak sıkı bir bütçe denetimi açısından kaçınılmaz uygulamalar olarak gösteriyor. İnsanı çıldırtacak ölçüde dar olan bu bakış açısı, en zengin Amerikalıların işine yarayan ve katlanılması mümkün olmayan Bush’un vergi indirimleri politikasının etkilerini göz ardı ediyor. Yönetimin halen uyguladığı vergi indirimlerinin maliyeti sadece gelecek yıl, faizler hariç, 192 milyar dolar olacak. Bush, dün yaptığı konuşmada, “bu, öncelikleri belirleyen bir bütçe” dedi. Gerçekten de öyle. Ama asıl sorun şu ki, bu önceliklerin bir kısmı tamamen yanlış."

Christian Science Monitor ise, Irak’ta seçim sonrasındaki gelişmelerin kadın haklarını tehlikeye soktuğu yorumuna yer veriyor. Gazete, Iraklı Şii din adamlarının, hazırlanacak anayasaya olmasa bile günlük hayata şeriat kurallarının egemen olması için çaba harcadığını belirtiyor. Gazete, Iraklı kadınların laik Saddam Hüseyin yönetiminde bir çok hakka sahip olduğunu da hatırlatıyor.

"2003 yılının Aralık ayında Amerika’nın atadığı Irak Geçici Yönetimi, bir derece laik olan aile hukukunun yerine şeriatı getirmeyi onayladı. Kadınlar sokaklara çıkarak protesto gösterileri yaptı ve Amerikalı eski yönetici Paul Bremer, kararı veto etti. Ancak bu kez, duruma müdahale edecek bir Bremer yok. Eğer Iraklı kadınlar ve erkek yandaşları, kadın haklarını korumak istiyorlarsa, kendileri mücadele etmek zorunda kalacak."

XS
SM
MD
LG