Erişilebilirlik

Rice: PKK'dan Kaygı Duyuyoruz


Amerika Dışişleri Bakanı Condeleezza Rice, geçen hafta Ankara’da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüştü. Rice, Türkiye’nin Irak’ın bütünlüğünün korunması konusundaki kaygısını, Amerika’nın anladığını ve bu hedefi, tam olarak desteklediğini söyledi. Rice şöyle konuştu:

“Benim buraya gelmemim sebeplerinden biri de, aslında Türkiye’ye, tüm etnik grupların, tüm dini grupların ve tüm çıkarların temsil edildiği yeni bir hükümetin işbaşına geldiği birleşik bir Irak taahhüdüne tam anlamıyla bağlı olduğumuzu söylemek içindir. Bu mesajı Irak’ta sahip olduğumuz tüm kanallardan, iktidara gelecek olanlara veriyoruz. Biz Irak’la Türkiye arasında olumlu ilişkilerin gelişmesini istiyoruz.”

Dışişleri Bakanı Rice, Amerika’nın Irak’ın, terörist gruplardan kurtulmasına yardım konusunda da kararlı olduğunu bildirdi:

“Amerika açısından, halka karşı suç işleyen terörist grup, hangisi olursa olsun, aynı muameleyi görecektir. İster El Kaide, ister PKK ve isterse Filistinli gruplar olsun, terörizm modern dünyada kabul edilebilir bir araç değildir. Sayın bakan ve arkadaşlarının, Irak topraklarından kaynaklanacak olan terörizm de dahil olmak üzere, bölgenin terörizmden kurtulması hedefine Amerika’nın bağlı kaldığını bilmesini isterim.”

Rice devamla “PKK’nın terörist faaliyetlerinden kaygı duyuyoruz” dedi ve, PKK ya da Kongra Gel’in faaliyet göstermemesi için Irak ve Türkiye’yle birlikte çalışmaya kararlı olduklarını kaydetti. Türk hükümet yetkilileri Rice ve Türk liderler arasındaki görüşmelerin her kademede olumlu bir atmosferde yapıldığını belirttiler. Daily News gazetesine demeç veren bir Türk yetkili, Rice’in ilk gezisine Türkiye’yi de dahil etmiş olmasının, Türk- Amerikan ilişkilerinin yakın dostluk ve müttefik ilişkilerine oturduğunun belirtisi olduğunu söyledi. Condoleeza Rice Amerika’nın Ortadoğu ve çevresinde gerçekleşmesini istediği reformlarda en güçlü ortaklarından birinin Türkiye olduğunu belirtti. Amerika Dışişleri Bakanı ayrıca, işleyen bir demokrasiye sahip, demokrasiye bağlı Müslüman bir nüfusa sahip bulunan Türkiye’nin, bugünkünden farklı bir Ortadoğu isteyen insanlar için çok önemli bir görevi yerine getirebileceğini de kaydetti.

XS
SM
MD
LG