Erişilebilirlik

Hubble Hurdaya Çıkabilir


İnsan yapısı en gelişmiş araçlardan biri olarak tanınan Hubble Uzay Teleskopu da, elektronik hurda haline gelme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Hubble teleskopu geçen hafta Amerikan Kongresi’nin gündemindeydi. Uzmanlar, Kongre üyelerine Teleskopun durumu hakkında bilgi verirken, dünya yörüngesindeki bu aracın ömrü de giderek kısalıyordu.

Hubble, tamir edilmemesi halinde, 2007 yılı sonunda hurdaya çıkacak. Teleskobun pillerinden, işler aksamına kadar birçok arızası var. NASA, Columbia uzay dolmuşu kazasından bu yana Hubble’ın bakımını yapmak üzere uzaya adam göndermedi. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi, teleskopu onarmak için robot teknolojisinden yararlanmayı düşünüyor.

Bazı bilimadamları astronotların daha iyi sonuç alacağını savunurken, bazıları ise Hubble’ın ömrünü tamamladığını ve yeni bir teleskopun uzaya gönderilmesi gerektiğine inanıyor. Temsilciler Meclisi Bilim Komisyonu Başkanı Sherwood Boehlert, Hubble ile ilgili kararın güç olduğunu belirtiyor:

“Bir taraftan herkes Hubble’in Amerikan biliminin bir mücevheri olduğunu kabul ediyor diğer taraftan onunla bugün ne yapacağımız konusunda kararsızlık gösteriyor. Uzay programına zarar vermeden, Hubble’ı korumaya değip değmeyeceğine karar vermek durumundayız.”

NASA, 1993 yılından bu yana Hubble’ın bakımını yapmak üzere 4 uzay dolmuşunu uzaya gönderdi. Ulusal Bilimler Akademisi, bu yöntemin hala en iyisi olduğunu savunuyor ve astronotların onarım sırasında oluşabilecek yeni sorunları kolaylıkla çözebileceğini belirtiyor. Eski bir astronot olan Charles Bolden, Hubble’la ilgili risklerin herhangi bir uzay uçuşu için de geçerli olduğunu kaydediyor:

“Hubble teleskopuna yapılacak uzay uçuşundaki risk ile Uluslar arası uzay istasyonuna düzenlenen seferler arasında fark yoktur.” Aslında Hubble ile ilgili sorunlarda, NASA’nın bütçesinde yapılan kesinti de önemli rol oynuyor. Hubble’ı onarmak için hiçbir şey yapılamaması halinde, NASA 2013 yılına kadar teleskopu yörüngede tutabileceğini bildiriyor.

XS
SM
MD
LG