Erişilebilirlik

Rumsfeld: 'Takvim Yok'


Bush Yönetimi, Irak’tan Amerikan askerlerini çekme konusunda bir takvim açıklamamakta ısrar ediyor. Kongre’nin Demokrat üyeleri de, yönetime bu konuda baskı yapmaya devam ediyor.

Irak’ta bir hafta önce yapılan seçimlerden sonra, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’e en çok sorulan soru, Amerikan askerlerinin Irak’ta daha ne kadar kalacağı:

Bakan Rumsfeld ise, çekilme takvimini bilmenin mümkün olmadığın söylüyor. Dün, NBC televizyonunda konuşan Rumsfeld, Irak’taki durumla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Irak’tan Amerikan askerlerinin çekilmesi, bu ülkedeki duruma ve Iraklıların güvenlik sorumluluğunu üslenebilme gücüne bağlıdır. Bunun için de büyük çaba gösteriyoruz.”

Savunma Bakanı, terörle mücadeleden, asayişi sağlamaya kadar daha fazla güvenlik gücünün eğitilmesinin gerektiğini anladığını kaydetti. Rumsfeld, Amerikan kuvvetlerinin bölgeden ayrılmasında rol oynayacak faktörler arasında Irak’ın İran ve Suriye gibi komşularının tavrını da saydı ve Irak halkının yeni hükümeti benimseyerek direnişçileri ne ölçüde dışlayacağının önemine işaret etti.

Bush Yönetimi, direnişçilerin eline bir koz vermemek için, Irak’tan Amerikan askerlerini çekme zamanını açıklamak istemiyor. Ancak bazı Demokrat milletvekilleri, Irak’taki Amerikan varlığının süresinin belirsizliğinin bu ülkedeki demokratik sürece zarar verdiğini savunuyor. Senatör Edward Kennedy böyle düşünenlerden:

“Iraklıları, ülkelerini korumak ve ülkeleri uğruna ölmek için dört, sekiz ya da 12 ayda eğitemeyeceğimize inanmamak için bir neden yok. Iraklılar kendi ülkelerini neden savunamasınlar ki? Irak için Amerikalılar daha ne kadar savaşmaya ve ölmeye devam edecek?”

Senatör Edward Kennedy, Irak’taki Amerikan güçlerinin en geç gelecek yıl ülkeye geri dönmesi gerektiğini de söyledi.

Irak’taki gelişmelerle ilgili umutlu olanların başında Başkan Yardımcısı Dick Cheney geliyor. Dün Amerikan Fox Televizyonunun sorularını yanıtlayan Cheney, uzlaşma ve tüm tarafları kapsayıcı bir çözümün mümkün olduğunu vurguladı:

“Farklı gruplar arasında denge kurmaya çalışan ve Irak’taki siyasi sürece katılmış birçok kişi var. Ancak herkesin bilmesi gereken, Irak’ın Amerikanın bir çeşit kopyası olmayacağıdır. Irak, Irak gibi olacaktır ve anayasa Iraklılar tarafından yine Iraklılar için yazılacaktır.”

Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Iraklıların kendi ülkelerine şekil vermesinin esas olduğunu da vurguladı.

XS
SM
MD
LG