Erişilebilirlik

Rice'dan 'Irak'ın Toprak Bütünlüğü' Güvencesi


Amerika Disisleri Bakanligi görevine getirilmesinin ardindan çiktigi ilk yurtdisi gezisine Türkiye’yi de ekleyen Condoloezza Rice Ankara temaslarini tamamlayarak Türkiye’den ayrildi. Amerikali Bakan, Ankara’dan ayrilisindan önce, Disisleri Bakani Abdullah Gül’le düzenlenen ortak basin toplantisinda, “toprak bütünlügüne sahip bir Irak arzu ettiklerini” söyledi.

Amerika Disisleri Bakani Condoleezza Ankara temaslarini tamamlayarak Türkiye’den ayrildi. Rice dün geldigi baskent Ankara’da önce Basbakan Recep Tayyip Erdogan’la daha sonra ise Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov’la görüstü.

Bu sabah Cumhurbaskani Ahmet Necdet Sezer tarafindan kabul edilen Rice, daha sonra Disisleri Bakani ve Basbakan Yardimcisi Abdullah Gül’le biraraya geldi.

Ankara’dan ayrilisindan önce Esenboga havaalaninda Disisleri Bakani Gül’le ortak bir basin toplantisi düzenleyen konuk bakan, Ankara ziyaretini “memnuniyet verici” olarak nitelendirdi.

Yakin bir zamanda Türkiye’ye yeniden gelmek için hazirlik yapacagini da belirten Rice, Gül’le görüsmesinde öncelikli olarak Irak’taki gelismeleri ele aldiklarini söyledi.

Toprak bütünlügüne sahip ve bütün komsulariyla iyi geçinen bir Irak arzu ettiklerini dile getiren konuk bakan, Irak’tan komsularina yönelik terör faaliyetlerine de göz yumulamayacagini belirtti. Condolezza Rice, “El Kaide ya da PKK gibi terör örgütlerinin yaptiklari modern dünyada kabul edilemez” diye konustu. Rice Ankara’nin Amerika’nin bölgeyi terörden temizleme konusundaki kararliligindan haberdar oldugunu da belirtti.

Görüsmelerde ayrica Kibris ve Ortadogu’daki baris süreci gibi konulari da ele aldiklarini kaydeden Rice, her iki konunun da barisçi bir sekilde çözülmesini arzu ettiklerini söyledi.

Amerika Disisleri Bakani, Abdullah Gül’ün bir süre önce Ortadogu’da temaslarda bulundugunu hatirlatarak, kendi Ortadogu gezisi öncesinde Gül’ün görüs ve önerilerini dinledigini belirtti.

Disisleri Bakani Abdullah Gül ise düzenlenen ortak basin toplantisinda görüsmelerin olumlu geçtigini ve Rice’la birçok konuyu ele aldiklarini söyledi.

Gül’e düzenlenen basin toplantisinda Ortadogu’ya mesajinin sorulmasi üzerine, Israil ve Filistin devletlerinin baris içinde yasamaya basladiklarinda yeni bir anlayisin ortaya çikacagindan emin oldugunu söyledi.

Ortak basin toplantisinda gazeteciler tarafindan Amerika Disisleri Bakani Condoleezza Rice’a Türkiye’de son zamanlarda artan Amerika karsiti görüsler ve Türkiye’nin Kerkük ve terör örgütü PKK konusundaki beklentileri de hatirlatildi. Rice, bunun üzerine "Endise duyulan konularda birlikte çalismayi sürdürmeyi planliyoruz," dedi. Condoleezza Rice, "Zaman zaman dostlar arasinda farkliliklar olabilir ama önemli olan hala dost oldugumuzu hatirlayabilmektir," diye konustu. Amerika Disisleri Bakani Kerkük'ün Irak'in sorunu oldugunu da sözlerine ekledi.

Rice Ankara'daki temaslarinin ardindan Israil'e gitti.

XS
SM
MD
LG