Erişilebilirlik

Rice Başbakan Erdoğan'la Görüştü


Ankara Amerika’dan önemli bir konugu agirliyor. Amerika Disisleri Bakani Condoleezza Rice baskent Ankara’ya geldi. Rice Amerika Disisleri Bakanligi görevine getirilmesinin ardindan çiktigi ve 10 ülkeyi kapsayan ilk yurtdisi gezisi çerçevesinde geldigi Ankara’da ilk olarak Basbakan Recep Tayyip Erdogan’la görüstü.

Basbakan Erdogan’in bes gün sürecek Güneydogu Asya gezisine gidisi nedeniyle Esenboga havaalaninda biraraya gelen Rice ve Erdogan yaklasik 40 dakikalik bir görüsme yapti. Görüsmenin ardindan Güneydogu Asya gezisiyle ilgili basin açiklamasi yapan Basbakan Erdogan gazetecilerin Rice’la yaptigi görüsmeyle ilgili sorularini da yanitladi. Erdogan Rice’la, Afganistan, Ortadogu, Irak ve Kibris konularini görüstüklerini belirtti ve "Amerika ile stratejik ortakligimiz olgun ve olumlu bir sekilde devam ediyor" dedi. Erdogan’in Rice’la görüsmesinde Türkiye’nin Kerkük konusundaki hassasiyetlerini ve Kuzey Kibris’a uygulanan izolasyonlarin kaldirilmasi konularini da gündeme getirdigi belirtildi.

Amerika Disisleri Bakani Rice’in bu aksamki bir baska önemli görüsmesi ise Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov’la. Hilton otelinde aksam yemeginde biraraya gelen Amerika ve Rusya Disisleri Bakanlari bu ay sonunda Amerika Baskani Bush ve Rusya Devlet Baskani Putin arasinda Slovakya’da yapilacak olan toplantinin öngörüsmesini gerçeklestiriyor.

Ingiltere ve Almanya temaslarinin ardindan Ankara’ya gelen Condoleezza Rice baskent’te görüsmelerini yarin da sürdürecek. Rice kisa ancak yogun Ankara temaslari çerçevesinde yarin Cumhurbaskani Ahmet Necdet Sezer ve Disisleri Bakani Abdullah Gül’le görüsecek.

Görüsmelerde basta Irak konusu olmak üzere, Iran’la ilgili gelismeler, Kibris ve Türkiye’nin Avrupa Birligi’ne üyeligi gibi konularin gündeme gelmesi bekleniyor. Ankara’nin Irak seçimlerinin ardindan özellikle Kerkük konusundaki kaygilarini Amerika Disisleri Bakani’na aktaracagi belirtiliyor.

Rice’in Ankara temaslarinda yaptigi görüsmeleri ve gündeme gelen konulari ise yarin Disisleri Bakani Abdullah Gül’le yapacagi görüsmenin ardindan düzenlenecek ortak basin toplantisinda degerlendirmesi bekleniyor.

Bu arada Amerika Disisleri Bakani’nin Ankara’ya gelisi nedeniyle bugün baskentte protesto gösterileri düzenlendi. Bazi siyasi partiler ile sivil toplum örgütlerine üye bir grup, Amerika'nin Ankara Byükelçiligi önüne 'siyah çelenk' birakarak Rice’in gelisini protesto etti. Kizilay Meydani'nda protesto gösterisi düzenledikleri belirtilen ve Halkevleri üyesi olduklari açiklanan bir gruptan dört kisi ise, polis tarafindan gözaltina alindi.

Amerika Disisleri Bakani Rice yarin ögle saatlerinde Ankara’dan ayrilacak.Condoleezza Rice yurtdisi temaslarina Israil ve Filistin’e giderek devam edecek.

XS
SM
MD
LG