Erişilebilirlik

Irak Seçimlerine Yurtdışından En Çok Katılım Türkiye'den


Türkiye, Irak seçimleri için yurtdisindan oy kullanan 14 ülke arasinda en yüksek katilim oranina sahip ülke oldu. Türkiye’de oy vermek için kayit yaptiran 4 binden fazla seçmenin yüzde 96’si oy kullandi.

Türkiye, Irak seçimleri için yurtdisi oylama programinin uygulandigi 14 ülke arasinda en yüksek katilim oranina sahip ülke oldu.

Dün aksam Irak seçimleri için Türkiye’de kullanilan oylarin sayiminin tamamlandigi açiklandi. Irak Yurtdisi Oylama programi tarafindan yapilan bu açiklamada, oylama sonuçlarinin Irak Bagimsiz Seçim Komisyonu tarafindan Bagdat’ta 15 Subat tarihinden itibaren açiklanacagi belirtildi.

Irak Yurtdisi Oylama Programi çerçevesinde Türkiye’de oy vermek üzere kaydini yaptiran 4178 seçmenden yüzde 96.5 i oy kullandi. 14 ülkenin toplaminda oy kullanma orani ise yüzde 94 olarak belirlendi.

Irak’ta silahlarin gölgesinde gerçeklesen seçimlerin yapilmasini olumlu bir adim olarak degerlendiren Ankara, seçim sonuçlarina göre olasi senaryolari gözden geçiriyor. Seçimlerde usulsüzlük yapilip yapilmadigi ise Ankara’nin önem verdigi bir konu. Ankara’da hükümet kanadindan gelen açiklamalar özellikle Kuzey Irak’tan gelecek seçim sonuçlarinin yakindan takip edildigi yönünde. Dün Basbakan Erdogan Irak’ta bazi kesimlerin seçime istenilen ölçüde katilmamalarinin kendilerini endiselendirdigini söylemis ve isim vermeden Amerika’nin Irak politikasini elestirmisti.

Diplomatik kaynaklar ise, seçimlerde çok büyük usulsüzlük yapildiginin saptanmasi durumunda Türkiye’nin bölge ülkeleriyle ortak hareket ederek, seçim sonuçlarini Birlesmis Milletler’e itiraz edebilecegini bildiriyor.

Mahmud Abbas'in Temaslari Sürüyor

Bu arada baskent Ankara’da haftabasinda baslayan yogun diplomasi trafigi devam ediyor. Dün Ankara’ya gelen Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas bugün de temaslarini sürdürdü.

Ankara’ya gelisinin ardindan Cumhurbaskani Sezer, Basbakan Erdogan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi Baskani Hisarciklioglu ile görüsen Abbas, bugünse Anitkabir’i ziyaret etti ve Meclis Baskani Bülent Arinç’la biraraya geldi. Filistin Devlet Baskani’nin bugün ögleden sonra Ankara’dan ayrilmasi bekleniyor.

Mahmud Abbas dün aksam Basbakan Erdogan’in onuruna verdigi yemekte, Amerika Disisleri Bakani Condolezza Rice’in Filistin’e yapacagi ziyareti hatirlatarak, bölge sorunlari hakkinda genis bilgi sahibi olan Rice’in sorunlarin çözümüne katkisi olacagina inandigini belirtti.

Rice’in yarin baslayacagi ve 10 ülkeyi kapsayan gezisinde Türkiye’de bulunuyor. Bu haftasonu Ankara’ya gelecek olan Amerika Disisleri Bakani, Cumhurbaskani Sezer, Basbakan Erdogan ve Disisleri Bakani Gül’le görüsecek. Condolezza Rice’in ayrica Cumartesi günü Rus meslektasi Sergey Lavrov’la da Ankara’da biraraya gelmesi bekleniyor. Lavrov ve Rice, Rusya Devlet Baskani Putin ile Amerikan Baskani Bush arasinda 24 Subat’ta Slovakya’da yapilacak zirvenin hazirliklarini görüsecek.

Bu arada Ankara’nin bugün bir baska misafiri daha var. Cezayir Cumhurbaskani Bouteflika, Cumhurbaskani Sezer’in davetlisi olarak bugün baskente geliyor.

XS
SM
MD
LG