Erişilebilirlik

31 Ocak 2005: Amerikan Gazeteleri Irak Seçimlerini Değerlendiriyor


Bugünkü Amerikan gazetelerinde günün haber konusu Irak seçimleri. Yapılan yorumlarda ise, seçimlerin büyük bir başarıyla gerçekleştirildiği görüşü öne çıkıyor. Irak’ın aylardır sadece intihar eylemleri ve saldırılarla gündeme geldiğini hatırlatan Washington Post, seçim sayesinde bütün dünyanın Irak’ın bir başka yüzünü görme fırsatı yakaladığını belirtiyor. Gazete, katılım oranından hareketle, Iraklıların büyük bir kısmının ülkede doğmakta olan demokratik düzeni desteklediği ve bunun için hayatını riske attığı yorumunda bulunuyor:

"Doğmakta olan demokratik rejimin kök salabilmesi için Amerikan askerlerinin onu korumak için savaşmaya ve ölmeye devam etmesi gerekiyor. Seçimler, kısa vadede muhtemelen askerlerin ne işini kolaylaştıracak ne de kayıplarını azaltacak. Ancak dün, Amerikalılar sonunda uğruna savaştıkları insanları, yıllarca diktatörlük altında acı çeken ve şimdi özgür ve barışçıl bir ülkede yaşamak isteyen milyonlarca sıradan insanı görme fırsatı buldu. Büyük bir cesaret ve inanç örneği olan bu insanların verdiği oylar aynı zamanda Irak’taki görevin haklı bir amacı olup olmadığı sorusunun da cevabıydı."

New York Times da, seçimi, Irak halkının, farklı görüşler arasındaki mücadelenin barışçıl ve anayasal bir alanda yürütülmesi yönündeki tercihinin net bir ifadesi olarak yorumluyor. Ancak gazete, seçimin uzun vadedeki başarısının Irak’ın birliğine ve kendi savunma sistemini oluşturmasına katkıda bulunup-bulunmayacağına göre değerlendirileceğini de vurguluyor:

"Bundan sonra yaşanacaklar büyük ölçüde, seçimin galibi olan Şiilerin kendilerini adaletsiz bir biçimde kenara itilmiş hisseden Sünnilere ulaşma konusundaki tavırlarına bağlı olacak. Genel Sünni nüfusu sertlik yanlısı teröristlerden ayırmak hiç kuşkusuz önümüzdeki günlerin en önemli sorunu olacaktır. Ayrıca Kürt liderlerin de, kendilerinin ve yandaşlarının gelecekte ayrılıkçı bir devletin değil Irak’ın vatandaşları olacaklarını göstermeleri gerekiyor."

USA Today gazetesi de büyük bir başarı olarak tanımladığı seçimlerin, terörist hareketlerin reddi anlamına geldiği görüşüne yer veriyor. Irak’ta zaferin henüz yakın olmadığı uyarısında bulunan gazete, güvenliğin sağlanması ve bütün Iraklıları kapsayacak bir yaklaşımın egemen kılınmasının önümüzdeki dönemin en önemli sorunları olduğunu ifade ediyor:

"İsyanın başlamasından bu yana Amerika güvenliği sağlamaya ve bu işin sorumluluğunu üstlenecek Iraklıları eğitmeye çalışıyor. Ancak bu kısa vadede gerçekleşmeyecek. Amerikan ordusu ve Irak yönetimi, Iraklılara artık kendi sistemlerini savunmalarını ve Amerika’nın çekilmesini sağlayacak yolları sağlamak için birlikte çalışmak zorundadır. Pazar günü seçilen Iraklı siyasi liderler, hiç biri diğeriyle fazla iş yapmak istemeyen ve hepsi de kendi içinde bölünmüş olan Irak’ın üç temel grubunu tatmin edecek bir anayasa hazırlamak durumunda. Yeni hükümetin yaşaması açısından mezhep çatışmasından kaçınmak ve Sünnileri de yönetime dahil etmek büyük bir önem taşıyor."

Washington Times’da ise Avrupa Birliği anayasasıyla ilgili bir değerlendirme dikkat çekiyor. Anayasanın Almanya ile Fransa’ya daha büyük güç vermesi nedeniyle İngiliz halkının yanı sıra Polonya, İspanya ve İtalya gibi ülkelerden de tepki gördüğünü kaydeden gazete, anayasanın kabulüyle birlikte Avrupa Birliği’nin bir çeşit süper devlet haline geleceği yorumlarını hatırlatıyor:

"Şaşırtıcı olmayan bir biçimde, anayasa taslağı Fransa’da geniş destek görüyor. Ancak bu ülkenin ütopik vizyonu konusunda sorunlar yaşanıyor. Eğer oy ağırlığı nüfusa göre belirlenecekse, birkaç yıl içinde Avrupa Birliği’nin en kalabalık ülkesi olması beklenen Türkiye’nin en etkin üye olması gerekecek. Türkiye’nin üyeliği ise özellikle Fransa’da pek istenmiyor. Aslında, İngiltere ve diğer ülkelerdeki gerçekler göz önüne alındığında Avrupa Birliği bürokratlarının bir Avrupa süper devleti yönündeki yüce amaçlarının kapsamını önemli ölçüde azaltmaları gerekecek."

XS
SM
MD
LG