Erişilebilirlik

Kuzey Irak'tan Seçim İzlenimleri


Irakli Kürtler, seçimlerde hem ulusal meclisin yeni üyelerini belirlemek, hem de bagimsizliklari konusundaki görüslerini ortaya koymak için oy kullandi.

Irak’taki yari özerk Kürt bölgesinin 4 vilayetinde sandik basina giden seçmenler, bu bölgenin Irak’in bir parçasi olarak kalip-kalmamasi, konusunda da görüs bildirdi. Resmi olmayan referandum, “Kürdistan Referandum Yüksek Konseyi” adli bagimsiz bir grup tarafindan düzenlendi.

Konsey yetkilileri, Kürt milletvekillerinin, önümüzdeki aylarda toplanacak olan Irak ulusal meclisine giderken Kürt nüfusun bagimsizlik konusunda ne düsündügünü bilmeleri ve bunu meclise iletmeleri gerektigini söylüyor. Birinci Körfez Savasi sonrasinda Irakli Kürtler, özerklik statüsü elde etmis olsalar da pek çogu, tam bagimsizligi hedefliyor.

Referandumu destekleyenler, Kürtlerin bagimsizliginin etkili sekilde dile getirilmesinin en azindan yeni anayasa hazirlanirken, Kürtlerin hak ve çikarlarinin göz önünde bulundurulmasina ve korunmasina temel hazirlayacagini düsünüyor.

Referandum karsitlari ise bu istegin yanlis zamanda gündeme getirildigini, çünkü yeni bir Irak’in olusturuldugu su siralar, ülkedeki her etnik toplulugun ortak bir gelecek için bir araya gelmeleri gerektigini savunuyor.

Bugün yapilan seçimlerde tüm gözler Irak’in statüsü hala belirlenemeyen petrol zengini kenti Kerkük’ün üzerinde oldu.

Gelismelerin kaygiyla izlendigi Kerkük, korkulanin aksine seçimi sakin geçirdi. Küçük bir iki olayin disinda. Kentin Kürt ve Türkmen nüfusu arasinda gerginlik söz konusu.

Kerkük’te gelismeleri takip eden NTV televizyonunun muhabiri gazeteci Nevin Sungur’a az önce uydu telefon araciligiyla baglandik ve izlenimlerini sorduk.

Tehditlere karsin aday isimlerinin günler öncesinden belli oldugu ve propaganda çalismasi yapilan tek yer Kürtlerin kontrolündeki kentlerdi. Irak'i saran siddet dalgasindan nispeten uzak kalan bölgede bulunan Fransiz Haber Ajansi AFP’nin foto muhabiri Mustafa Özer, seçime iliskin gözlemlerini ve Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) lideri Mesut Barzani’nin oy verdikten sonra yaptigi açiklamanin ayrintilarini anlatti.

Nevin Sungur ve Mustafa Özer'in Kuzey Irak'taki izlenimlerini dinlemek için yukaridaki Real Audio baglantilarini tiklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG